Meld een initiatief aan voor de Gelderse Duurzame Vrijdag

Op vrijdag 14 maart 2025 is het Gelderse Duurzame Vrijdag. Op deze dag vieren we de kracht van Gelderse duurzame initiatieven. U kunt uw duurzame initiatief nu aanmelden.
Gepubliceerd op: 12-december-2024

De Gelderse Duurzame Vrijdag 

In Gelderland zit ontzettend veel duurzame kracht en creativiteit bij inwoners, verenigingen, instellingen en ondernemers. Deze maatschappelijke initiatieven zijn onmisbaar bij bijvoorbeeld de omgang met hitte, droogte en wateroverlast, het circulair gebruiken van grondstoffen en het behoud van een fijne leefomgeving. Daarom organiseren we op vrijdag 14 maart 2025 Duurzame Vrijdag. Tijdens deze dag geven we duurzame initiatieven een podium en kijken we samen hoe we het initiatief verder kunnen ontwikkelen, uitbreiden en de vernieuwing versnellen.

Meld uw duurzame initiatief aan!

Heeft u een duurzaam en vernieuwend idee, plan of project? En heeft uw idee een positieve impact op het gebied van: • circulariteit * • klimaatadaptatie * • biodiversiteit * • klimaatmitigatie * • leefbaarheid * Meld uw initiatief dan aan voor de Gelderse Duurzame Vrijdag. Aanmelden kan tot en met 2 februari 2025, via de aanmeldpagina. Op deze pagina leest u meer over Duurzame Vrijdag en de voorwaarden om deel te nemen.

Maak kans op € 3000,-

Ingediende initiatieven maken kans op 1 van de 6 prijzen van € 3.000. Een jury bestaande uit experts nomineert in elk thema 3 ideeën. Deze 15 genomineerden komen naar het evenement Duurzame Vrijdag op 14 maart 2025. Hier worden de winnaars bekendgemaakt en de prijzen uitgereikt. Naast de 5 juryprijzen is er ook een publieksprijs. Daarvoor stemmen de bezoekers tijdens het evenement Duurzame Vrijdag op hun favoriete initiatief. 

Samen verder ontwikkelen, uitbreiden en versnellen

Naast de geldprijzen is Duurzame Vrijdag ook bedoeld om na te denken over wat het initiatief nodig heeft om verder te ontwikkelen. Welke experts of organisaties kunnen bijdragen aan de uitbreiding van het idee? Daarom worden tijdens Duurzame Vrijdag partijen aan elkaar gekoppeld en organiseren we voor de winnaars bijeenkomsten en werkbezoeken. Zo kijken we samen met organisaties, de politiek en experts wat het initiatief nodig heeft om de impact te vergroten.
 

* Wat bedoelen we hiermee?

  • Circulariteit - het minimaliseren van afval en het maximaliseren van het hergebruik van grondstoffen.
  • klimaatadaptatie het verminderen van de impact van hitte, droogte, wind- en wateroverlast.
  • biodiversiteit - meer variatie in plant- en diersoorten en een goede samenhang tussen alle soorten.
  • klimaatmitigatie - klimaatverandering terugdringen door minder CO2 uit te stoten en op duurzame energiebronnen over te stappen.
  • leefbaarheid - het gaat om sociale plannen die mensen met elkaar en/of de samenleving verbinden.