Luister de podcast: Woningbouw in Stroomversnelling

We willen in Gelderland de komende jaren ruim 100.000 woningen bouwen. Hoe zorgen we dat er bij al die woningen stroom uit het stopcontact komt? Wat heeft Gelderland in huis om netcongestie op te lossen? Luister de 1e aflevering van de podcast Woningbouw in stroomversnelling.
foto actieplan wonen.jpg
Gepubliceerd op: 4-juni-2024

Netcongestie oplossen vraagt om creativiteit

Voor 2030 moeten er ten zuiden van Putten 1.400 nieuwe woningen komen in een nieuwbouwwijk “Halvinkhuizen. Tegelijkertijd zijn voor de hele regio Putten slechts 500 nieuwe energieaansluitingen beschikbaar. Dat vertelt Annemiek Hoitinga, zij is projectleider van Halvinkhuizen. Ze onderzoeken voor dit bouwproject daarom alternatieve energiesystemen, zoals opslag van zonnestroom in buurtbatterijen. 

Op provincieniveau speelt hetzelfde probleem. Zoals het er nu voor staat, kan naar schatting ongeveer de helft van de 104.000 geplande nieuwbouwwoningen geen elektriciteitsaansluiting krijgen. Dirk Vreugdenhil, gedeputeerde Wonen en Ruimtelijke ordening van provincie Gelderland, merkt dat mensen soms praten over netcongestie als een probleem voor de toekomst. Maar: het is nú al een gigantisch probleem.

Meer dan kabels

De oplossingen om de kans op netcongestie te verkleinen, gaan verder dan alleen extra kabels aanleggen. Bijvoorbeeld door mensen te stimuleren anders om te gaan met hun energiegebruik. Jan van Dellen, The Economic Board: “Energiebesparing is nog steeds de meest gemakkelijke manier om netcongestie te lijf te gaan. Dat is meestal ook nog eens voordelig voor onze portemonnee. En we helpen er de jonge generatie mee: als de huidige huiseigenaren slimmer en bewuster met energie omspringen, krijgen hun kinderen misschien óók sneller een eigen plekje onder de zon”. 

Proeftuinen

Technologische innovatie speelt ook een belangrijke rol in het oplossen van netcongestie. In een wijk in Nijmegen-Noord bood kunstmatige intelligentie (AI) uitkomst, vertelt Van Dellen. Met AI doorliepen de planners verschillende scenario’s en kwamen zo tot de meest efficiënte route voor elektriciteit.

In Gelderland gaan komende jaren diverse experimenten lopen met creatieve oplossingen voor het netcongestieprobleem, vertelt Vreugdenhil. Zulke ‘proeftuinen’ zijn belangrijk, want het zou zomaar kunnen dat de beste oplossing nog bedacht moet worden. “Daar moet je als overheid ruimte voor maken: 

  • mensen laten meedenken
  • uit verschillende onverwachte hoeken ideeën laten komen
  • en ook bereid zijn om dingen gewoon een keer te laten mislukken.”

Meer weten?

We praten verder over dit onderwerp in onze eerste podcastreeks 'Woningbouw in stroomversnelling'.