Luister de 3e podcast: Woningbouw in stroomversnelling

We willen de komende jaren ruim 100.000 woningen bouwen. Hoe zorgen we dat er bij al die woningen stroom uit het stopcontact komt? In de 3e aflevering van de podcast Woningbouw in stroomversnelling hoor je hoe een samenwerking met innovatieve bedrijven als Powercrumbs oplossingen kan bieden.
Gepubliceerd op: 3-september-2024

“Eigenlijk leeft iedereen in heel Gelderland met de onzekerheid of er straks wel genoeg stroom is”, zegt Dirk Vreugdenhil, gedeputeerde bij provincie Gelderland. Voor bouwers en ontwikkelaars is die onzekerheid aan de orde van de dag. Zij vragen zich af of ze wel stroom kunnen krijgen voor de bouwplannen die ze maken. Die onzekerheid moet worden weggenomen, vindt Vreugdenhil. Welke innovaties kunnen hierbij helpen?

Biogas als één van de oplossingen voor netcongestie 

Powercrumbs biedt een van die oplossingen. Het bedrijf verzamelt restjes biogas die anderen laten liggen en voegt die samen tot een bruikbare bron van energie, vertelt Jelmer Kalff, de commercieel directeur van het bedrijf. Biogas ontstaat vaak als restproduct, bijvoorbeeld bij het zuiveren van rioolwater. De oplossing van Powercrumbs is een ‘biogasgenerator’. Dat is een soort grote container die (tijdelijk) op een locatie kan worden neergezet en waarin biogas wordt omgezet in stroom. Het bedrijf zocht en vond vervolgens een eindbestemming voor deze bron van energie: de bouwsector. Voor het bouwen van bijvoorbeeld een nieuwe woonwijk komen bouwbedrijven namelijk ergens als eerste op de locatie. Er is dan nog geen stroom op de bouwplaats, geen netaansluiting. “In de bouwsector is een enorme energievraag,” vat Kalff samen, “en die energie moet ook nog eens duurzaam zijn.” 

Het kan nog ingewikkelder

Vreugdenhil benadrukt hoe ingewikkeld dit vraagstuk is. We hebben te weinig huizen en stroom. Én we hebben een stikstofprobleem, waardoor bouwbedrijven naar andere keuzes moeten zoeken voor hun dieselmachines. “Zeker dicht bij een groot overbelast natuurgebied als de Veluwe moet je eigenlijk elektrisch materieel gebruiken om te voorkomen dat er extra stikstof neerdaalt,” zegt Vreugdenhil. Die elektriciteit moet weer ergens vandaan komen. De bouwsector vraagt veel elektriciteit, want, stelt Kalff, “een graafmachine die gewoon een gat graaft heeft dezelfde energievraag als 6, 7 Tesla's die elke dag leeg gaan.” Dat is veel. Door elektrische bouwmachines te gebruiken helpt de bouwsector om het stikstofprobleem te verkleinen, maar ontstaat er meteen volgende probleem: netcongestie. Ook daar kan Powercrumbs een rol spelen. In sommige gevallen is de bouw klaar, maar kunnen de huizen nog niet op het stroomnet worden aangesloten vanwege netcongestie. De generator van Porwercrumbs kan dan ook tijdelijk duurzaam stroom leveren aan deze woningen.

Samen oplossen 

Een simpele oplossing voor netcongestie bestaat niet. Daarvoor is het probleem te moeilijk. “We zullen echt moeten zoeken naar veel verschillende oplossingen en die op een slimme manier aan elkaar knopen,” concludeert Vreugdenhil. 

Meer weten?

Luister de podcast Woningbouw in stroomversnelling op Spotify.