Luister de 2e podcast: Woningbouw in stroomversnelling

We willen in Gelderland de komende jaren ruim 100.000 woningen bouwen. Hoe zorgen we dat er bij al die woningen stroom uit het stopcontact komt? In deze aflevering hoor je welke oplossingen de Hogeschool van Arnhem Nijmegen dit onderzoekt en hoe een nieuwe generatie studenten hiermee aan de slag gaat.
Gepubliceerd op: 3-juli-2024

Met de HAN kijken naar hoe het wél kan

Op het evenement ‘wonen (z)onder spanning’ staat Hans Meerman. Hans is onderzoeker en docent aan de Hogeschool van Arnhem Nijmegen (de HAN). Hij staat aan een tafel waarop het elektriciteitsnetwerk is nagemaakt. De zogeheten ‘Smart Grid demotafel’. Hans vertelt dat het de kunst is om net zoveel energie op te wekken als er verbruikt wordt, omdat het netwerk nauwelijks energie kan opslaan. Maar hoe doe je dat? Met het nagemaakte elektriciteitsnetwerk wil hij netcongestie visueel maken. Als er meer fabrieken en huizen op tafel komen, worden de grenzen van een veilig netwerk opgezocht en uiteindelijk overschreden. Welke oplossingen zijn er hiervoor? 

Stuur apparaten slim aan

Carolien Kattenbelt is Associate Lector aan de HAN. Zij zoekt met haar studenten naar oplossingen aan de hand van praktijkcasussen. Ze zocht bijvoorbeeld naar een oplossing voor een nieuwbouwschool in Arnhem die niet de capaciteit op het net kreeg die de school had willen hebben. Een energiemanagementsysteem kan in zo’n situatie uitkomst bieden. Dat is een systeem dat geautomatiseerd het energieverbruik kan meten, monitoren en waar nodig bijsturen. Zo’n systeem kan apparaten op een efficiënte manier aan- en uitzetten, zodat er geen maximale energiepieken ontstaan. Als een bezoeker een elektrische auto aansluit aan het net, kun je die bijvoorbeeld wat minder hard opladen of het laden tijdelijk onderbreken als het heel druk is op het energienet.

Rechtvaardige versus economische belangen

“We kunnen een heleboel technisch oplossen,” zegt Kattenbelt. Maar ze vertelt dat we bij die oplossingen niet alleen economische waarde moeten nastreven. Veel keuzes zijn gericht op zo min mogelijk directe kosten voor de gebruiker. Bijvoorbeeld bij de afweging hoeveel zonnepanelen er op een dak komen. Of bij dynamische energietarieven. Als wij allemaal onze auto laden als de energiekosten het laagst zijn, krijg je alsnog een piek op ons elektriciteitsnet, vertelt Kattenbelt. “Dus als we oplossingen bedenken is het belangrijk om ons af te vragen hoe rechtvaardig die oplossingen zijn.”

Samen sterker

Studenten die zich willen inzetten voor verduurzaming, worden aan de HAN met open armen ontvangen. Het aantal zij-instromers neemt toe en er zijn allerlei samenwerkingen met mbo-instellingen en universiteiten. “Iedereen die geïnteresseerd is in de energietransitie moeten we binnenhouden,” zegt Kattenbelt. “Dus als je aan de poort klopt, laten we je niet meer gaan en zorgen we dat er een plek is waar de student past.” Dat kan binnen reguliere opleidingen van de HAN of met een doorverwijzing naar een cursus, een universiteit, een mbo-instelling of een deeltijdprogramma bij een bedrijf. 

Scriptieprijzen

In samenwerking de uitdaging aangaan om 100.000 nieuwe woningen te realiseren mét elektriciteitsaansluiting, dat ziet Dirk Vreugdenhil ook voor zich. Hij wil met scriptieprijzen werken om studenten uit te dagen tijdens hun studie en ze na te laten denken over netcongestie. “Misschien weten we nog niet precies hoe we hieruit kunnen komen, welke oplossingen er zijn voor het volle stroomnet enerzijds en het woningtekort aan de andere kant”, zegt Vreugdenhil, “maar we kunnen de lol ervan inzien om met elkaar te kijken hoe het wel kan.” 

Meer weten?

Luister de podcast Woningbouw in stroomversnelling op Spotify.

Tips

En heb jij zelf oplossingen voor netcongestie? Laat het ons weten!