Kleuters leren Achterhoeks praten met nieuw lespakket

Kinderen van de G. A. van der Lugtschool in Gelselaar leren vanaf 29 januari 2024 Achterhoeks. Zij kregen als eerste het lespakket ‘Plat veur Potwottels’, waarmee jonge kinderen in de Achterhoek hun streektaal leren spreken.
Gepubliceerd op: 29-januari-2024

Gedeputeerde Peter Drenth overhandigde het eerste educatiepakket aan Roos Heusinkveld, juf van groep 1 en 2 van de dorpsschool.  

Behoud van streektaal

Het lespakket is gemaakt door het Erfgoed Centrum Achterhoek en Liemers; speciaal voor kinderen van 2 tot 5 jaar. Basisscholen, kinderopvangorganisaties en bibliotheken kunnen het gratis aanvragen. Wij ondersteunen het behoud en het gebruik van streektaal. Het Erfgoedcentrum Achterhoeks en Liemers in Doetinchem krijgt daarvoor jaarlijks subsidie.

Portret Peter Drenth

Potwottel

Streektaal staat dicht bij mensen. Wanneer je het spreekt of verstaat, merk je dat je veel makkelijker contact maakt. En dat niet alleen, het is bovendien levend erfgoed en onderdeel van de streekidentiteit én de Gelderse identiteit. Dat willen we niet verloren laten gaan. Ik woon al lang in de Achterhoek en ken al een heleboel woorden. Maar dankzij dit lespakket leer ik ook een aantal nieuwe woorden, zoals ‘potwottel’. Veel mooier dan het Nederlandse woord kleuter!

Peter Drenth

Gedeputeerde Erfgoed en Cultuur

Nedersaksisch 

De Nedersaksische streektaal is een van de Europees erkende streektalen in Nederland, wat mensen in Gelderland in de Achterhoek en in delen van de Veluwe spreken. In 2018 hebben het Rijk, betrokken provincies (Friesland, Groningen, Drenthe, Overijssel en Gelderland) en gemeenten (Oost- en Weststellingwerf; later ook Bunschoten-Spakenburg en Urk) daarvoor een convenant getekend. Het doel van dat convenant is het behouden en stimuleren van de streektaal. Het staat elke overheid vrij te bepalen hoe ze dat doet.  

Streektaal in de zorg 

Streektaal is niet alleen voor kinderen. Het Erfgoed Centrum Achterhoek en Liemers ontwikkelt een zorgzakboek en gesprekskaarten met streektaal voor de zorg. Met deze kaarten kunnen medewerkers in de zorg in streektaal het gesprek aangaan met ouderen en cliënten. In maart, tijdens de streektaalmaand, is er veel aandacht voor streektaal in de zorg. Het zorgzakboek is al beschikbaar. De gesprekskaarten verschijnen later dit jaar.