Kinderburgemeesters denken na over toekomst van Gelderland

Hoe ziet Gelderland er uit in 2050 en 2100? Waar maken we ruimte voor, wat vind ik belangrijk? Met die vragen gingen 14 kinderburgemeesters op woensdag 10 juli 2024 aan de slag in het Huis der Provincie in Arnhem. Leerzaam en leuk, zowel voor de kinderburgemeesters als de bestuurders.
Gepubliceerd op: 12-juli-2024

Deze interactieve middag was de 1e bijeenkomst om bij onze inwoners ideeën op te halen voor de vernieuwing van de Gelderse omgevingsvisie. Dat is hét document waarin we keuzes en plannen opschrijven voor de inrichting van Gelderland. Hoe willen we onze leefomgeving gebruiken en beschermen? Hoe ziet Gelderland er in de toekomst uit? We beginnen bij de groep die straks zelf de toekomst is: 14 kinderburgemeesters en loco-kinderburgemeesters tussen de 9 en 12 jaar oud, uit de gemeenten Apeldoorn, Berg en Dal, Bronckhorst, Brummen, Elburg, Harderwijk, Lingewaard, Montferland, Overbetuwe, Rozendaal, Scherpenzeel en Winterswijk. 

Belangrijke plekken 

Na een rondleiding door het gebouw door de commissaris van de Koning, Henri Lenferink, begonnen we de bijeenkomst met een foto-opdracht over de eigen leefomgeving. Daaruit bleek dat de kinderburgemeesters vooral plekken waar ze in hun vrije tijd graag naartoe gaan belangrijk vinden. En in dit geval betekent dat veel groen, natuur en bos. Wandelen met de hond en buiten spelen. Maar ook kunstwerken in de openbare ruimte, de dansschool en de favoriete voetbalclub waren voorafgaand aan de bijeenkomst door de kinderburgemeesters op de foto gezet. 

Kinderburgemeesters luisteren aandachtig naar de cvdK

Keuzes, keuzes, keuzes 

Daarmee zetten de kinderburgemeesters meteen de toon voor wat zij belangrijk vinden. “Er mag wel meer groen en natuur bij” klonk het deze middag regelmatig. Maar dat levert geen gemakkelijke keuzes op. Want kies je voor natuur of woningen? En als we het hebben over landbouw, wat vind je dan het belangrijkst: dat de boer kan blijven boeren, de gezondheid en de omgeving van inwoners of het effect op de natuur? Nou, eigenlijk allemaal wel, zeiden de kinderburgemeesters. “We hebben ze allemaal nodig. Want de gezondheid van inwoners, dat is wel handig, dat heb je nodig. En de natuur moet gewoon blijven en misschien zelfs wel meer. Maar de boeren zijn ook heel belangrijk, dus ja, eigenlijk alle 3 heel belangrijk”.  

Combinaties en slimme oplossingen 

Daar waar het kan, zoeken de kinderburgemeesters de oplossing het liefst in combinaties. Eigenlijk wat we in de ruimtelijke ordening ‘slim ruimtegebruik’ noemen. Wat zou je bijvoorbeeld doen met 1 hectare grond, ongeveer 2 voetbalvelden? Waar maak jij dan ruimte voor? Vooral woningen en natuur, was de conclusie. Maar het liefst wel in slimme combinaties. Dus een groene woonwijk met veel bomen, planten en duurzame energie. Of een boerderij met een woonwijk combineren: dan heb je én woningen, én kun je voedsel verbouwen, én een groene omgeving maken. En er was ook aandacht voor de economie. Want als je een huis wil, heb je ook een baan nodig. En omgekeerd. De oplossing volgens de kinderburgemeester van Apeldoorn voor ‘zijn’ hectare grond: 1 voetbalveld voor werklocaties en 1 voetbalveld voor woningen. “Dat lijkt misschien weinig voor woningen, maar je kan ook de hoogte in om te bouwen”.  

Oog voor anderen 

Daarnaast viel het gedeputeerde Vreugdenhil op in de gesprekken en opdrachten dat de kinderburgemeesters niet alleen nadenken over wat voor henzelf belangrijk is, maar juist ook oog hebben voor andere mensen, dieren en belangen. Zo werd voor de toekomst van Gelderland het voorbeeld genoemd dat er ook natuurgebieden voor ouderen moeten komen. ‘Het bejaardenland’. “Dan kunnen bejaarden ook meedoen met de natuur, zodat er niet alleen maar kinderen aan het rondrennen zijn. Dus het is ook belangrijk dat de bejaarden erbij zijn, want ieder mens moet van de natuur kunnen genieten”, was de onderbouwing van 4 kinderburgemeesters tijdens de groepsopdracht. 

Meedoen met de vernieuwing van de omgevingsvisie 

Kortom, keuzes maken voor de ruimtelijke inrichting van Gelderland bleek nog niet zo eenvoudig. Waar het kan, gaan de kinderburgemeesters op zoek naar een compromis en combinaties. Om zo de ruimte zo slim en zuinig mogelijk te gebruiken. Gedeputeerde Dirk Vreugdenhil gaat aan de slag met de opbrengsten van deze middag. Op verschillende manieren gaan we de komende tijd veel meer mensen en organisaties vragen om mee te denken. Zodat we zoveel mogelijk verschillende ideeën en visies ophalen.   

Lees meer over hoe je mee kunt doen op onze pagina over de omgevingsvisie