Jongeren aan de slag met duurzaamheid: nieuwe ideeën!

Wij krijgen frisse ideeën en inzicht in hoe jongeren kijken naar maatschappelijke vraagstukken. En jongeren leren meer over duurzaamheid, hoe de provincie als bestuurslaag werkt en hoe wij in Gelderland werken aan duurzaamheid. Met die doelen werken we samen met leerlingen van de derde klas van Gymnasium Apeldoorn.
Gepubliceerd op: 6-februari-2025

Samen werken aan een probleem

De school koos voor het thema duurzaamheid als extra module voor leerlingen. Een belangrijk thema voor ons. Contacten werden gelegd en het idee ontstond om leerlingen te koppelen aan provincieambtenaren van verschillende thema’s op het gebied van duurzaamheid. Het gaat hierbij om de thema’s mobiliteit, water, klimaatadaptatie, duurzame energie en economie. De ambtenaren leggen een probleem waar ze op dit moment aan werken voor aan de leerlingen. De leerlingen gaan er tot half juni van dit jaar mee aan de slag. 

Portret Ans Mol

Denken in kansen

In ons coalitieakkoord Gewoon Doen ligt de nadruk op verbinding: wij willen Gelderlanders van alle leeftijden betrekken en hen de kans bieden om een bijdrage te leveren. Dit schoolproject is daar een goed voorbeeld van. De jeugd denkt vaak meer in kansen dan beperkingen en dat kan mooie ideeën opleveren waar wij mee verder kunnen.

Ans Mol

Provincie Gelderland

Een paar van de vaagstukken

De leerlingen gaan aan de slag met onder andere de volgende vragen en opdrachten: 

  • Ontwikkel 2 concrete en haalbare oplossingen die bedrijven en/of kantoren kunnen toepassen om het elektriciteitsnet minder te belasten. 
  • Welke ideeën hebben jullie om water te besparen in of rondom huizen? 
  • Huizen hebben nu een energielabel. Wat zijn de voor- en nadelen van soortgelijke klimaatlabels op huizen die de kans op klimaatrisico’s, zoals wateroverlast, aangeven? 
  • Bedenkacties om mensen minder de auto te laten gebruiken. Met het doel geluidsoverlast, fijnstof en CO2-uitstoot en files te verminderen en bereikbaarheid en gezondheid te verbeteren. Denk hierbij aan aanpassingen aan de inrichting van een stad/dorp of de infrastructuur en het aanbieden van andere vervoersmogelijkheden (zoals deelmobiliteit).

Startgesprek en eindpresentatie

Vorige week startte het project op de school in Apeldoorn met een presentatie door 2 ambtenaren. Ze legden uit wat provincie Gelderland doet en hoe de organisatie in elkaar zit. Ook gaven ze een korte toelichting op de thema’s. Vervolgens schreven de leerlingen zich in voor 1 van de thema’s. Deze week gaan de leerlingen in groepjes in gesprek met de ambtenaren van hun gekozen thema. In april 2025 is er weer een gesprek met de ambtenaren zodat leerlingen hun voortgang kunnen delen en nog meer vragen kunnen stellen. Op 19 juni 2025 delen presenteren de leerlingen hun casus in het Huis der Provincie. We kijken uit naar de verrassende voorstellen!