Iedereen een passende woning in 2035

In 2035 moet iedereen een passende woning kunnen vinden in Gelderland. Er moeten voldoende betaalbare woningen en woningen voor ouderen komen en de woonwijken moeten toekomstbestendig zijn. Met deze ambitie hebben Gedeputeerde Staten (GS) het beleidskader wonen vastgesteld.
Gepubliceerd op: 9-januari-2025

Gedeputeerde Dirk Vreugdenhil: “Het woningtekort is en blijft hoog. Veel mensen wachten jaren op een woning die bij hun past. Samen met gemeenten, bouwers en woningcorporaties zetten we ons in, om het woningtekort terug te dringen. We leggen de lat hoog. Iedereen heeft recht op woning in Gelderland.”  

Afgelopen jaren hebben we een steeds grotere rol gekregen in de woningbouw, maar dat is nog niet vastgelegd in ons woonbeleid. Met het ‘beleidskader wonen’ worden het beleid en de werkpraktijk weer op 1 lijn gebracht. We zetten in op 3 doelen: voldoende, passende en toekomstbestendige woningen.  

Voldoende woningen 

In 2035 moet het woningtekort verminderd zijn: van 6% naar 2%. Dan is de woningmarkt weer in balans (volgens de Nationale Woon- en Bouwagenda). Dit vertalen we in woonopgaven voor alle regio’s. We helpen gemeenten om knelpunten op te lossen, die de woningbouw belemmeren. Dat kan onder andere gaan over de bereikbaarheid van woningen, netcongestie en een tekort aan ambtenaren. 

Passende woningen 

Er is een scheefgroei tussen vraag en aanbod op de woningmarkt. Voor veel mensen zijn woningen te duur. Er zijn te veel gezinswoningen, terwijl er steeds meer één- en tweepersoonshuishoudens zijn. We zetten ons in om meer betaalbare woningen en woningen voor ouderen of kleine huishoudens te bouwen. Hierbij willen we bestaande gebouwen zoveel mogelijk benutten door woningen te veranderen, te splitsen en op te toppen.  

Toekomstbestendige woningen 

Nieuwe woonwijken moeten worden gebouwd op locaties die daarvoor geschikt zijn. Water, bodem, bereikbaarheid en de beschikbaarheid van stroom zijn hiervoor medebepalend. We vragen gemeenten rekening te houden met  hittestress, hevige neerslag en overstromingsgevaar bij de woningbouw. De ruimte in Gelderland is zeldzaam. Door in minimale dichtheden voor woonwijken te bouwen houden we ruimte beschikbaar voor  recreatie en voorzieningen. 

Woningbouw versnellen 

We staan zij aan zij met gemeenten, woningcorporaties en bouwers bij het terugdringen van het woningtekort. Met het ‘Actieplan Wonen’ helpen we gemeenten om de woningbouw te versnellen. Het versnellingsteam is in 40 gemeenten betrokken, bij de bouw van 40.000 woningen. We gaan grond aankopen voor woningbouw en zetten verhuiscoaches in voor de huur- én koopsector om de doorstroming te bevorderen. Komende 3 jaar zetten we € 43 miljoen in, voor de uitvoering van het Actieplan Wonen.

Gelders Programma Wonen 

De doelen van het beleidskader worden komend jaar vertaald naar gemeenten en regio’s. Dit staat beschreven in: het Gelders Programma Wonen. We maken afspraken over de bouwopgaven en houden de resultaten bij. Het beleidskader en het actieplan wonen worden in maart besproken met Provinciale Staten.