Huishoudboekje bijgewerkt: 1 miljard voor Gelderland

Provinciale Staten stelden de Perspectiefnota 2025 vast. Die geeft de kaders aan, voor de begroting over 2025. Tegelijkertijd stemden Provinciale Staten in, met extra geld voor projecten in 2024. Daarmee investeren we nu in totaal bijna een miljard euro: om Gelderland mooier en sterker te maken.
Gepubliceerd op: 5-juli-2024
Portret Helga Witjes

Mooi bijgewerkt

Met deze besluiten hebben we het huishoudboekje van de provincie weer bijgewerkt. We investeren daarmee bijna 1 miljard om Gelderland mooier en sterker te maken. Een mooi resultaat, waar ik als gedeputeerde financiën blij me ben. 

Helga Witjes

Gedeputeerde financiën

1 miljard 

Met het vaststellen van de Perspectiefnota gaat aanvullend € 54 miljoen uit het investeringsbudget naar verschillende projecten. Zo gaat bijvoorbeeld € 17 miljoen naar Beter Bereikbaar Wageningen, € 2,7 miljoen naar het verbeteren van de biodiversiteit en € 0,4 miljoen naar toekomstbesteding Cultuur Oost. Hiermee bestemmen we ruim een derde deel van het beschikbare investeringsbudget na 1 jaar coalitie.

Ook gebruiken we geld van projecten, die niet meer doorgaan, opnieuw voor projecten met hetzelfde doel. Zoals bijvoorbeeld voor het klimaatplan. 

In combinatie met de vaste uitgaven in 2024 investeren we met al deze nieuwe besluiten ruim een miljard om Gelderland mooier en sterker te maken.  

Financiële ruimte 2025

Als we voor het volgend jaar de geschatte inkomsten naast de geschatte uitgaven zetten, verwachten we richting begroting 2025 €33,5 miljoen euro over te hebben. Door de stijgende rente denken we ook meer inkomsten uit aandelen en rente op het stamkapitaal te krijgen. Richting begroting 2025 is het regeerprogramma van het kabinet belangrijk, want dat bepaalt onze speelruimte. Zoals de landelijke aanpak van stikstof maar bijvoorbeeld ook netcongestie. Tenslotte verwachten we dat het vinden van kwalitatief goed personeel ons ook moeite gaan kosten.  

Sterke economie en duurzame logistiek

De Railterminal Gelderland gaat niet door. Provinciale Staten hadden gevraagd om het gereserveerde geld hiervoor te besteden aan een sterkere Gelderse economie en duurzame logistiek. Het gaat om ongeveer € 30 miljoen, die als volgt wordt besteed:

  • Voor de aanpak van netcongestie bij bedrijven: € 10 miljoen. Deels voor directe hulp aan ondernemers en deels voor het Kennis en Innovatiecentrum Netcongestie bij Connectr.
  • Voor het financieel rond krijgen van projecten die bestaande bedrijventerreinen opnieuw inrichten: € 10 miljoen euro.
  • Voor sterkere logistieke ondernemersnetwerken, havens in Tiel, Nijmegen en Arnhem en Clean Energy Hubs langs de weg en het water: € 5 miljoen
  • Voor projecten om kernen en centrumgebieden economisch aantrekkelijk te houden: € 5 miljoen. Die dragen bij aan de leefbaarheid in die dorpen en kernen.