Het Gelders actieplan geluid is vastgesteld voor 2024 tot 2028

Gedeputeerden Staten hebben het Gelders actieplan geluid vastgesteld. Nieuw in dit actieplan is, dat we (meer dan voorheen) naast het geluid van het wegverkeer ook andere geluidbronnen in de omgeving meewegen. Het vastgestelde plan treedt op 18 juli 2024 in werking.
Gepubliceerd op: 11-juli-2024

Gelders gedeputeerde Ans Mol: 

We willen extra aandacht voor de optelsom van geluiden uit de omgeving. Denk dan aan geluiden van treinen of de industrie. En andere bronnen die zich vlakbij een woning aan een provinciale weg bevinden. Dit willen we meer laten meewegen, zodat we ervoor kunnen zorgen dat eventuele geluidhinder van de provinciale weg afneemt. Zo kunnen we meer voor inwoners betekenen.

Periode 2024-2028 

Met het Gelders actieplan geluid 2024-2028 gaan we door met het stiller maken van provinciale wegen. Meer dan in andere jaren worden bij de afweging van maatregelen ook de geluiden van andere bronnen, zoals industrieterreinen en snelwegen, meegenomen. Dat kan ervoor zorgen dat we meerdere maatregelen moeten nemen. Provincie Gelderland nodigt óók andere overheden en partners uit, om samen op te trekken en zo nog meer impact te maken. Ook investeren we in geluidmaatregelen op plaatsen waar de meeste mensen ervan profiteren. De maatregel(en) worden meestal gecombineerd met de uitvoering van onderhoud aan de weg.

Aanpassingen door zienswijzen

Van 1 mei tot en met 11 juni 2024 konden belangstellenden het ontwerp-actieplan inzien en hier een mening over geven via een zienswijze. We ontvingen 6 zienswijzen. Deze zijn zorgvuldig beoordeeld. Het leidde tot 1 kleine aanpassing van het actieplan. De N302 was ten onrechte opgenomen in de tabel, die aangeeft voor welke wegvakken geluidmaatregelen in de periode 2024-2028 worden afgewogen. De tabel is aangepast. Iedereen die een zienswijze heeft ingediend, ontving informatie over hoe hiermee om is gegaan. In het definitieve actieplan staat ook hoe er met de zienswijzen is omgegaan. Het Actieplan is in te zien in planoview en is vanaf de inwerkingtreding op 18 juli te vinden in het omgevingsloket

Verminderen van geluid 

Wij beheren ongeveer 1.200 kilometer aan provinciale wegen. Veel mensen wonen daar dichtbij. Het geluid van het wegverkeer kan effect hebben op de gezondheid van mensen in de omgeving. Daarom werken we aan het stiller maken van de wegen. Onder andere door het aanbrengen van stil asfalt. Soms zijn er ook isolatiemaatregelen nodig aan woningen. Het verlagen van de snelheid, vanuit verkeersveiligheid, kan ook meehelpen om geluidhinder te verminderen.