Gouden Erepenning voor Wim Broens (FBE)

Vanwege zijn langdurige en uitzonderlijke inzet voor het faunabeheer in Gelderland kreeg Wim Broens op 3 juli 2024 de Gouden Erepenning van provincie Gelderland. Broens nam deze dag na 22 jaar afscheid als bestuurder van de Faunabeheereenheid Gelderland. De penning werd uitgereikt door gedeputeerde Harold Zoet.
Gepubliceerd op: 3-juli-2024

Het ontstaan van provinciaal faunabeheer

Faunabeheer gaat over de jacht, schadebestrijding en populatiebeheer (zorgen dat er niet te veel van een bepaalde diersoort in een gebied zijn) bij in het wild levende dieren. Het onderwerp heeft veel maatschappelijke aandacht en er moet steeds een zorgvuldige afweging worden gemaakt. Wim Broens had daarbij een zeer belangrijke rol. 

In 2002 ging de Flora- en faunawet in. Die vroeg om een nieuwe balans tussen jacht en natuurbescherming. Provincies werden bevoegd gezag en de wet riep op om samenwerkingsverbanden te beginnen tussen jachthouders, grondgebruikers en grondeigenaren. Toen in 2017 de Wet natuurbescherming inging, kwam daar de samenwerking met de Dierenbescherming als maatschappelijke organisatie bij. Dat vormde ook de start van de huidige Stichting Faunabeheereenheid Gelderland (FBE). 

Professioneel en toekomstgericht faunabeheer

Wim Broens was sinds de oprichting in 2002 betrokken als bestuurder en penningmeester en droeg zeer actief bij aan de gewenste transparantie en professionalisering van het faunabeheer. Dat deed hij door de jagers in de Gelderse wildbeheereenheden actief te betrekken en een organisatie te helpen bouwen die goed onderbouwde en uitvoerbare faunabeheerplannen kan maken. Daardoor kunnen wij ons faunabeleid uitvoeren en weten Gelderse jagers dat zij hulp krijgen bij hun belangrijke werk om de wildstanden op het gewenste niveau te houden.

De Gouden Erepenning 

In 1949 hebben Provinciale Staten een Gouden Erepenning van provincie Gelderland Ingesteld. Ze gaven Gedeputeerde Staten (GS) het recht deze toe te kennen aan: 

Personen die zich naar hun (GS) oordeel op enigerlei wijze jegens provincie Gelderland of haar ingezetenen zeer uitnemende verdiensten verworven hebben.

Tot nu toe ontvingen 33 personen een Gouden Erepenning van de provincie Gelderland, waaronder oud-bestuurder Peter van de Tweel van Geldersch Landschap & Kasteelen en oud-directeur Ton Wiggers van Introdans.

Professioneel faunabeheer is belangrijk

Bij een gezonde natuur en een vitale landbouw hoort een gezonde wildstand. Een gezonde wildstand is niet vanzelfsprekend, maar veel Gelderse agrariërs en jagers laten zien hoe je dit in goede samenwerking kunt bereiken. Het vraagt ook om een vakkundige en transparante organisatie van het faunabeheer. Met gedreven bestuurders die ervoor zorgen dat alle belangen goed worden gewogen en dat faunabeheerders weten wat er van ze wordt verwacht. Wim Broens heeft zich daarin onderscheiden. Zonder direct op de voorgrond te treden heeft hij zich langdurig en bevlogen ingezet binnen de Faunabeheereenheid Gelderland. Daarvoor verdient hij de Gouden Erepenning van de provincie Gelderland.

Harold Zoet

Gelders gedeputeerde