Gelderse Week van Ons Eten; waar komt ons eten vandaan?

Van 7 tot en met 12 oktober 2024 is de Gelderse Week van Ons Eten. Daarmee willen we mensen meer bewust maken van waar het eten op hun bord vandaan komt. Gedeputeerde Harold zoet: “Ons eten is niet vanzelfsprekend. Gelderse boeren en tuinders werken daar hard voor. Daar staan we extra bij stil.”
Gepubliceerd op: 3-oktober-2024

Week van Ons Eten

De Week van Ons Eten is een initiatief van de Dutch Food Week. De themaweek werd in 2023 voor het eerst gehouden in Gelderland. Dit jaar organiseren we samen met verschillende partners tal van evenementen, zoals open dagen, proeverijen, boerderijlessen en een gala.

Van Gelderse bodem

Belangrijk onderdeel van de themaweek is aandacht voor lokale Gelderse voedselmakers. In verschillende supermarkten presenteren boeren hun producten en op zaterdag 12 oktober openen verschillende boeren, telers en andere voedselmakers in Gelderland hun deuren voor bezoekers. 

Kinderen leren over hun eten

Een ander belangrijk doel van de week is om kinderen meer te leren over waar hun eten vandaan komt. Zo'n 50 schoolklassen uit alle regio's van Gelderland gaan deze week op les bij een (educatie)boer. Wij betalen deze actie. “Als je snapt hoeveel tijd en energie het kost om bijvoorbeeld van een zaadje iets te laten groeien, krijg je meer waardering voor en plezier in je eten”, aldus Zoet. Ook worden 14 burgemeestersontbijten in Gelderland aangevuld met lokale producten en schuift de boer aan om hierover te vertellen. Bij een burgemeestersontbijt nodigt de burgemeester een klas uit zijn of haar gemeente uit voor een gezond ontbijt op het gemeentehuis.

Gelderse Waarde-Ringen 2024

Donderdag 10 oktober is het Voedselmakersgala. Op deze avond reiken we ook de Gelderse Waarde-Ringen 2024 uit. Dat is een onderscheiding voor mensen die zich bijzonder inzetten om burgers en boeren dichter bij elkaar te brengen. Iedereen kon iemand voordragen. We nomineerden zo'n 50 mensen in 3 categorieën: educatie, extensivering en innovatie. Genomineerden variëren van landbouwers tot leraren en van gepensioneerde wetenschappers tot betrokken inwoners. 

Feestelijke opening met een groot schoolontbijt

De Gelderse Week van Ons Eten wordt op maandag 7 oktober in het bijzijn van gedeputeerde Harold Zoet afgetrapt met een schoolontbijt bij basisschool de Bron in Wezep. Zo'n 200 leerlingen ontbijten dan met lokale producten. 

Waardering

Ik hoop dat veel mensen en met name kinderen meer waardering krijgen voor hun eten en de makers daarvan.

Gedeputeerde Harold Zoet

Provincie Gelderland

Partners voor de Week van Ons Eten Gelderland: Dutch Food Week, Land- en Tuinbouworganisatie (LTO), Jong Leren Eten, St. Food Valley, Gelders Agrarisch Jongeren Kontakt (GAJK), het Zone-college, en de coöperatie Van Onze Grond.