Schoolontbijt
Op het schoolplein werd de Week van Ons Eten officieel geopend door leerlingen uit groep 6. Daarna ontbeten de kinderen met hun klas. Het fruit, de kaas en de yoghurt kwamen van een lokale boer. Het brood en het andere broodbeleg van lokale ondernemers, zoals de bakker, de slager en de supermarkt.
Meer waardering voor ons eten
Tijdens het eten kregen de kinderen uitleg van een boer uit de buurt over waar hun eten vandaan komt. “Of het nou een belegde boterham, yoghurt, groente of fruit is, het is goed als kinderen leren wat ervoor nodig is om hun dagelijks ontbijt te maken. Dat geeft meer waardering voor en plezier in eten”, aldus gedeputeerde Natuur, Landbouw en Stikstof Harold Zoet. Hij was aanwezig bij de opening.
Ontdek Gelderse producten
Van 7 tot en met 12 oktober 2024 is de Gelderse Week van Ons Eten. Belangrijk onderdeel van de themaweek is aandacht voor lokale Gelderse voedselmakers. In verschillende supermarkten presenteren boeren deze week hun producten. Op zaterdag 12 oktober openen verschillende boeren, telers en andere voedselmakers in Gelderland hun deuren voor bezoekers. Kijk voor het programma op de website van De week van ons eten.
Op les bij de boer
Een ander belangrijk doel van de week is om kinderen meer te leren over waar hun eten vandaan komt. Zo'n 50 schoolklassen uit alle regio's van Gelderland gaan deze week op les bij een (educatie)boer. Wij betalen dit. Ook worden 14 burgemeestersontbijten met scholieren aangevuld met lokale producten en schuift de boer aan om hierover te vertellen.
Gelderse Waarde-Ringen 2024
Het Voedselmakersgala is op donderdag 10 oktober. Dan reiken we de Gelderse Waarde-Ringen 2024 uit. Dat is een onderscheiding voor mensen die zich bijzonder inzetten om inwoners en boeren dichter bij elkaar te brengen. Er werden ongeveer 50 mensen genomineerd in 3 categorieën: educatie, extensivering en innovatie. Genomineerden variëren van landbouwers tot leraren en van gepensioneerde wetenschappers tot betrokken inwoners.
Partners voor de Week van Ons Eten Gelderland: Dutch Food Week, Land- en Tuinbouworganisatie (LTO), Jong Leren Eten, St. Food Valley, Gelders Agrarisch Jongeren Kontakt (GAJK), het Zone-college, de coöperatie Van Onze Grond.