Gelderse stikstofregelingen verruimen verduurzamingskansen

Wij pasten verschillende subsidieregelingen aan, voor stikstofvermindering en verduurzaming van de landbouw. Ook komt er binnenkort een nieuwe regeling waardoor het voor veehouders makkelijker is om er gebruik van te maken.  
Gepubliceerd op: 22-juli-2024

Regeling managementmaatregelen versoepeld  

Bij de regeling voor managementmaatregelen voerden we een belangrijke wijziging door. Met deze regeling kunnen veehouders compensatie krijgen als ze hun uitstoot naar beneden brengen. Dit kan door hun koeien ander voer te geven en vaker en langer in de wei te laten grazen. Bij de regeling vervalt de verplichting om sensoren aan te schaffen. Dit bleek te duur.

Veel agrariërs willen verduurzamen

De provincie wil hen de steun geven die ze daarvoor nodig hebben. Managementmaatregelen en innovatieve technieken vormen daarbij de sleutel, daar zetten we dus fors op in.

Harold Zoet

Gedeputeerde landbouw, stikstof en natuur

Innovatieregeling toegankelijk voor meer veehouders  

Ook pasten we de regeling Innovatie en modernisering stalemissies aan. Het doel van de regeling is vermindering van stikstofuitstoot door innovatieve maatregelen. Tot nu toe was deze subsidie alleen aan te vragen door bedrijven die veel stikstof uitstoten dat neerslaat op stikstofgevoelige Natura 2000 - gebieden. In de praktijk merkten we dat er vanuit een bredere groep veehouders interessante initiatieven ontstaan. Daarom wordt de minimale norm voor uitstoot aangepast om in aanmerking te komen.   

Nieuwe subsidie gedeeltelijke bedrijfsbeëindiging  

Binnenkort opent ook een nieuwe subsidieregeling voor (gedeeltelijke) bedrijfsbeëindiging. De regeling verschilt op een aantal punten van de landelijke LBV-regeling (Landelijke beëindigingsregeling veehouderijlocaties). In tegenstelling tot de landelijke regeling kunnen veehouders ook kiezen voor een gedeeltelijke beëindiging van het bedrijf. Verder is de regeling op basis van een taxatie in plaats van vaste bedragen.   

Wachten op goedkeuring  

In eerste instantie komt er €20 miljoen beschikbaar voor deze nieuwe regeling. Het geld komt uit een Rijksbijdrage, die Gelderland ontving voor het beëindigen van agrarische bedrijven voor stikstofreductie. Deze regeling ligt momenteel in Brussel voor goedkeuring (notificatie). We verwachten dat deze na de zomer wordt goedgekeurd. Daarna stellen we de regeling zo snel mogelijk open. De stikstofruimte die beschikbaar komt uit deze openstelling, gaat naar de natuur.   

Belang  

Provincie Gelderland heeft verschillende subsidieregelingen om de stikstofuitstoot in Gelderland naar beneden te krijgen. We werken er continu aan om deze te verbeteren. Zo droegen we onlangs ook bij aan een project voor een innovatieve stal, de Vrijlevenstal.