Gelderse sporters in actie op de Olympische Spelen

De Olympische Spelen staan op het punt van beginnen. Vrijdag 26 juli 2024 wordt de olympische vlam ontstoken in Parijs. Meer dan 30 Gelderse sporters komen in actie in de Franse hoofdstad.
Gepubliceerd op: 25-juli-2024

Trainen in Gelderland 

Het grootste sportevenement ter wereld is van 26 juli 2024 tot en met 11 augustus 2024. De Nederlandse afvaardiging telt 267 sporters die aan 24 Olympische sporten deelnemen. Een groot aantal van deze TeamNL topsporters trainen in Gelderland, bijvoorbeeld in het topsportcentrum Papendal Arnhem. Dat is ook de plek waar in 2021 het WK BMX plaatsvond. De zusjes Laura en Merel Smulders uit Horssen strijden ook in Parijs op hun BMX fiets voor de titel. Beiden hadden al eens olympisch succes (Laura pakte brons in 2012 en Merel in 2021). Omnisport in Apeldoorn is een andere Gelderse trainingslocatie voor topsporters. De succesvolle Nederlandse selectie baanwielrennen traint hier. Na het EK baanwielrennen eerder dit jaar in Apeldoorn, reist een grote groep (in Apeldoorn woonachtige) baanwielrenners naar Parijs. Kopman van de ploeg is Harrie Lavreysen, die bij het EK baanwielrennen 3 gouden medailles won. 

Gelders talent in actie

Talentvolle sporters worden in Gelderland door onze uitvoeringsorganisatie ‘Topsport Gelderland’ begeleid naar de top. We geven geld aan regionale talentprogramma’s, zodat Gelderse sporttalenten zich verder ontwikkelen. In totaal zijn er 16 talentprogramma’s, binnen 12 soorten sport. Deze talentprogramma’s zijn een onderdeel van de opleidingsplannen uit landelijke sportbonden. 
Met het programma ‘Talents 2 Paris’ ondersteunt ‘Topsport Gelderland’ de Gelderse talenten:

  • Hetty van de Wouw (baanwielrennen);
  • Jaymio Brink (BMX);
  • en Mike Foppen (atletiek) in hun wens om succesvol te zijn op de Olympische Spelen in Parijs. 

Medaillewinnaars naar Gelderland

In 2025 is Gelderland gastheer van het EK Atletiek in Apeldoorn. Naar verwachting verwelkomen we daar een groot aantal Nederlandse Olympische medaillewinnaars. Bijvoorbeeld met de (in Heelsum woonachtige) Femke Bol of Lieke Klaver, Nadine Visser en Sifan Hassan (alle 3 woonachtig in Arnhem). Zij maken allemaal kans op een medaille. Net als Abdi Nageeye uit Nijmegen. Hij won zilver op de laatste Olympische Spelen. 

 

Tijdens de Olympische Spelen is (van 31 juli tot en met 11 augustus) de ‘TeamNL Sport Experience’ in Arnhem. Eerder kon ook in Nijmegen en Apeldoorn iedereen kennis maken met verschillende Olympische sporten. Direct na de ‘TeamNL Sport Experience’ en de Olympische Spelen is er een mogelijkheid om Olympische medaillewinnaars in Gelderland in actie te zien. Van dinsdag 13 tot en met zondag 18 augustus 2024 is het EK Beachvolleybal in Apeldoorn en Arnhem.

Portret Helga Witjes

Ze zijn een voorbeeld

De Gelderse toppers die aanstaande weken in actie komen op de Olympische Spelen, zijn hét voorbeeld voor de nieuwe generatie sporters. Ik kijk uit naar mooie sportprestaties. Waar we als Gelderland trots op kunnen zijn!

Helga Witjes

gedeputeerde sport

Meer informatie

Bekijk wanneer onze (Gelderse) TeamNL sporters die in actie komen op de website van TeamNL. Of Bekijk de activiteiten van de TeamNL Sport Experience in Arnhem.