Gelderse organisaties verduurzamen voedselaanbod

Op 12 september 2024 presenteerde Greendish op het Huis der Provincie de resultaten en ervaringen van het 2,5-jarig traject Gelderland van Morgen. Tijdens dit programma gingen 132 ondernemers in de zorg, catering, horeca en detailhandel aan de slag om hun voedselaanbod te verduurzamen.
Gepubliceerd op: 16-september-2024

Voedsel en CO2 bespaard 

Tijdens het programma is minder voedsel verspild en kwam er minder vlees en meer plantaardig eten op het menu te staan. Ruim 114.000 kilo voedsel is gered van de afvalbak. En er is ruim 1,7 miljoen kilo CO2-uitstoot bespaard. Dat is gelijk aan 157.045 ritjes van Nijmegen naar Apeldoorn!

Een kleine verandering heeft al effect 

De deelnemers deelden ook hun ervaringen. De Gelre ziekenhuizen locatie in Apeldoorn deed onder andere mee aan dit programma door hun voedselverspilling aan te pakken bij de patiëntenzorg. Ze kregen meer inzicht in de eiwittransitie (minder dierlijke en meer plantaardige eiwitten). En met succes: “Met onze deelname aan dit programma hebben wij gezien dat een kleine verandering in de praktijk al effect heeft en dat alle schakels in de keten invloed hebben. Daarom gaan wij door met impact maken”, aldus Christa Volkers, Gelre ziekenhuizen, locatie Apeldoorn.

Aanpak en werkwijze 

2,5 jaar geleden gingen 153 deelnemers van start. Onder begeleiding van Greendish hebben 132 locaties het traject volledig doorlopen. Regelmatig kwamen de deelnemers bij elkaar en deelden tijdens deze sessies hun ervaringen. Zoals deelnemers die kozen voor meer groente of plantaardige producten.

Meer informatie over de deelnemers, hun gezamelijke resultaten, ervaringen en eindpresentatie vindt u op de website van Greendish

Rol van provincie Gelderland 

Wij hebben als doel gesteld om in 2050 klimaatneutraal te zijn. Dit doen we onder andere door afval te verminderen en meer circulair te werken. We stimuleren allerlei innovaties en initiatieven, zoals het programma Gelderland van Morgen. Gedeputeerde Helga Witjes sprak tijdens het evenement haar waardering uit voor de samenwerking en de resultaten van het project.

Portret Helga Witjes

Het belang van samenwerking

Deze resultaten laten zien dat een duurzamer voedselaanbod mogelijk is en geld bespaart. Daarbij spelen ondernemers, hun medewerkers en gemeenten een belangrijke rol.

Helga Witjes

Gedeputeerde Economie, Financiën en Sport