Gelderse economie groeit meer dan het landelijk gemiddelde

De Gelderse economie groeide in 2023 met 0,5%. Dat is iets harder dan het landelijk gemiddelde van 0,1%. In alle 4 de kwartalen van 2023, groeide de Gelderse economie boven het landelijk gemiddelde. Dat blijkt uit de Econometer van het 4e kwartaal 2023.
Gepubliceerd op: 18-juni-2024

Gelderse arbeidsmarkt blijft relatief hetzelfde 

De 4 arbeidsmarktindicatoren: werkloosheid, bruto arbeidsparticipatie, beroepsbevolking en openstaande vacatures, tonen aan dat de situatie op de Gelderse arbeidsmarkt in vergelijking met het 3e kwartaal 2023 weinig is veranderd. Het werkloosheidspercentage en de bruto arbeidsparticipatie bleven zo goed als gelijk. De beroepsbevolking groeit al sinds het begin van 2021 langzaam. Het aantal openstaande vacatures loopt net als de voorgaande 2 kwartalen iets terug; dit heeft te maken met de stagnerende (minder snelle) economische groei. De ontwikkelingen in Gelderland volgen hierbij de Nederlandse trend. Opvallend is dat de ontwikkelingen in Gelderland voor alle 4 de indicatoren iets minder gunstig waren. 

Bedrijvigheid 

Voor de ontwikkelingen van het bedrijfsleven in Gelderland kijkt de Econometer naar 3 indicatoren: het aantal faillissementen, de ontwikkeling van de omzet en het aantal overnachtingen in logiesaccomodaties (bijvoorbeeld hotels, vakantiehuizen en campings). Het aantal faillissementen is weer iets opgelopen. Deze stijging heeft echter vooral te maken met achterstallige schulden van tijdens de COVID-19 periode. Deze moeten nu worden afbetaald. Toch gaat het niet slecht met de meeste bedrijven, zowel in Gelderland als in Nederland zagen relatief meer bedrijven hun omzet groeien dan bedrijven hun omzet zagen dalen. Ook het aantal overnachtingen  is al 2 kwartalen stabiel.   

Het vertrouwen scoort negatief 

Het vertrouwen van zowel consumenten als producenten in de economie is iets verbeterd, maar nog altijd zeer laag. Zowel het consumentenvertrouwen als het producentenvertrouwen heeft een negatieve score, wat betekent dat meer consumenten en producenten negatief waren over de economische vooruitzichten dan dat er consumenten en producenten positief waren. Wel is het vertrouwen ten opzichte van het 3e kwartaal 2023 iets toegenomen.  

Gelderlandse ondernemers zijn negatiever 

Uit de ConjunctuurEnquête (COEN) blijkt dat de Gelderse ondernemers relatief gezien negatiever gestemd zijn dan het Nederlands gemiddelde. De COEN is een enquête waarin ondernemers worden gevraagd om hun mening te geven over 6 indicatoren met betrekking tot het economisch klimaat. Bij slechts 1 indicator, de concurrentiepositie op de Nederlandse markt, zijn zij positiever dan gemiddeld. Bij de andere 5 indicatoren zijn de Gelderse ondernemers negatiever gestemd.  

Over de Econometer

De Econometer toont elk kwartaal de economische ontwikkeling (conjunctuur) van Gelderland en Nederland. In de Econometer staan verschillende economische indicatoren. 

Download de laatste Econometer via de pagina Economisch onderzoek.