Gelderse aanpak voedselverspilling wordt landelijk

In onze opdracht gaf Stichting Tegen Voedselverspilling tips en andere hulp aan gemeenten om voedselverspilling tegen te gaan. Daarmee werken gemeenten aan meerdere doelen en besparen ze geld. De aanpak is zo succesvol, dat alle Nederlandse gemeenten de hulpmiddelen kunnen gebruiken.
Gepubliceerd op: 15-april-2025

Voedselverspilling op de gemeentelijke agenda  

Hoe brengt u voedselverspilling in uw gemeente omlaag? Tijdens een bijeenkomst in de Gelderlandfabriek in Culemborg bespraken ruim 60 gemeenten en afval- en milieudiensten voedselverspilling op lokaal niveau. Hun conclusie: voedselverspilling verdient een vaste plek op de gemeentelijke agenda. Een gemiddelde Nederlandse gemeente verspilt jaarlijks ongeveer 4.500 ton voedsel. Dat is veel. Door dit aan te pakken, kan een gemeente flinke stappen zetten op meerdere beleidsterreinen, zoals: duurzaamheid, klimaat, circulaire economie, afval (verminderen) en voedselzekerheid.     

Duurzaamheidsdoelen halen en geld besparen 

Stichting Samen Tegen Voedselverspilling maakte in onze opdracht praktische tools voor gemeenten (zoals tips, adviezen en praktische hulpmiddelen). Het resultaat is een heldere aanpak, beschreven in een ‘bouwstenendocument’. Dit helpt gemeenten om hun duurzaamheidsdoelen te behalen. Ook besparen gemeenten kosten als zij voedselverspilling voorkomen. Dankzij Gelderse gemeenten die meedachten, sluit het document goed aan op de dagelijkse praktijk.  

Hulpmiddelen beschikbaar voor alle gemeenten 

De aanpak blijkt zo succesvol, dat de hulpmiddelen nu ook beschikbaar worden gesteld aan gemeenten in de rest van Nederland. Toine Timmermans, directeur van Samen Tegen Voedselverspilling: “We zijn blij dat de belangstelling zo groot is. Gemeenten hebben de schaal, het bereik én de urgentie om echt verschil te maken. Samen kunnen we het doel halen: 50% minder voedselverspilling in 2030.” 

Portret Helga Witjes

Samenwerking versterkt het effect

Voedselverspilling tegengaan vinden we heel belangrijk. Grondstoffen als water zijn schaars en energie kostbaar. Gemeenten staan dicht bij lokale voedselleveranciers en kunnen met gerichte keuzes en korte lijnen een groot verschil maken. Voedselverspilling tegengaan is dus ook een investering in lokale kracht en samenwerking.

Helga Witjes

Gedeputeerde

Gelderse voorbeelden 

In de gemeente Arnhem kost (afval)verwerking van al het voedsel dat huishoudens ieder jaar verspillen meer dan € 1 miljoen. Wanneer elk Arnhems huishouden per jaar bijvoorbeeld 1 kilo minder voedsel verspilt, bespaart dit de gemeente al € 15.267.

Gemeenten Apeldoorn en Voorst tekenden samen met 8 zorginstellingen de regionale Green Deal Duurzame Zorg om zorginstellingen te helpen verduurzamen. Voedselverspilling is daarbij een belangrijk onderdeel.