Om uit de praktijk te horen wat hiervoor nodig is, sprak gedeputeerde Peter Drenth met Gelderse makers, tijdens een bezoek aan Theater aan de Rijn in Arnhem.
Positief over Gelderland
Gelderse makers zijn positief over Gelderland: ze ervaren veel vrijheid om zich te ontwikkelen. Er is ook ruimte voor makers om zich te vestigen. Ook zijn makers positief over de ondersteuning van talentontwikkeling door de provincie. Dat is ook een belangrijk aandachtspunt in ons beleid, omdat we makers gelijke kansen willen geven om hun talent te ontwikkelen. Talenten van nu zijn de makers die in de toekomst op grote podia staan of mooie exposities geven. Daarmee inspireren ze zelf weer nieuw talent.
Grote stap naar professionele maker
Makers gaven aan dat de stap naar professioneel werk soms lastig is te maken. Bijvoorbeeld omdat het voor podia risicovol is om relatief onbekende beginnende dansers, muzikanten of theatermakers toe te voegen aan programma's. Ook ligt bij talentontwikkeling de focus nu vaak op de artistieke ontwikkeling, terwijl de zakelijke ontwikkeling van makers net zo belangrijk is. Daarover vertelden onder anderen choreograaf en danser Jefta Tanate, muzikanten Mariam Tempelman en Anne-Roos van der Meijden van het muzikale duo Boter bij de Vis en de slagwerkers van Ensemble Suol Percussion met onder andere Wessel Kruisselbrink, Helmer Bijl en Mark Boessenkool. Ook beeldend kunstenaars en schrijvers hebben met dit vraagstuk te maken. Dat vertelden street artist Xander van Soelen, beeldend kunstenaar Meike Legêne en schrijver Thom Wijenberg.