Aantrekkelijke bedrijventerreinen
Dat de 4.000 bedrijventerreinen die ons land telt worden aangepast is hard nodig. Slechts 1% van de 100.000 hectare aan bedrijventerreinen in Nederland bestaat nu uit natuur. In provincie Gelderland liggen zo’n 500 bedrijventerreinen, waar bijna 1/3 van de Gelderlanders maar liefst 40% van het inkomen verdient.
“Ondernemers zorgen voor banen en inkomsten, en dragen bij aan de brede welvaart. Om dat mogelijk te maken, is ruimte nodig om te ondernemen", aldus gedeputeerde Helga Witjes. Daarom maken wij afspraken met de gemeenten over bedrijventerreinen, bestaande en nieuwe. Bestaande bedrijventerreinen zijn meestal veelal versteende terreinen. Gelderland besteedt geld aan het maken van plannen om bestaande bedrijventerreinen op te knappen. Met onze subsidieregeling voor toekomstbestendige bedrijventerreinen helpen we al mee om plannen te maken en om maatregelen uit te voeren.
Landelijk programma
Het landelijke programma ‘Werklandschappen van de Toekomst’ is een initiatief van IVN Natuureducatie. We sluiten ons hierbij aan, net als 30 andere partners zoals ondernemers, onderzoeks- en onderwijsinstellingen, overheden en (maatschappelijke) organisaties. Het doel van het programma is om van bedrijventerreinen ‘werklandschappen’ te maken: gebieden waar ruimte is voor natuur en mensen. Terreinen die beter bestand zijn tegen schade door wateroverlast, droogte en hitte. Waar werknemers gelukkiger, productiever en gezonder zijn. Al eerder sloten de provincies Utrecht, Zuid-Holland en Noord-Brabant zich aan. Op industriepark Kleefse Waard in Arnhem startte Gelderse gedeputeerde Helga Witjes en ambassadeur Kim van der Leest van Stichting Werklandschappen van de Toekomst de samenwerking voor Gelderland. Witjes: “Deze samenwerking met Werklandschappen van de Toekomst zorgt voor het uitwisselen van praktijkervaringen. Daarnaast gaan we hiermee 2 bedrijventerreinen vergroenen. Een mooie aanvulling op wat we al doen om de ruimte voor economie in Gelderland te verbeteren.”
Ruimte voor Economie
Ruimte blijft in de toekomst moeilijk te vinden. Naast het vergroenen van bestaande bedrijventerreinen, spelen ook circulariteit (hergebruik van materialen), de beschikbaarheid van energie en efficiënt ruimtegebruik een rol bij het opknappen van bestaande bedrijventerreinen. In het Gelders programma Economie, dat Gedeputeerde Staten onlangs hebben vastgesteld, is 1 van de 7 actielijnen dan ook het toekomstbestendig maken van bedrijventerreinen.
Namens Werklandschappen van de Toekomst kijkt ambassadeur Kim van der Leest uit naar de samenwerking met provincie Gelderland: "Heel fijn dat Gelderland nu samen met 3 andere provincies aan boord is, zodat we samen kunnen werken aan een toekomst waarin aandacht is voor mens, natuur, klimaat en bedrijfsleven. De natuur staat onder druk en bedrijventerreinen bieden hierin grote kansen. Niet alleen voor meer biodiversiteit, maar denk ook aan biobased productie, bodem- en waterzuivering of het natuurlijk verkoelen van gebouwen en gebied. Tegelijkertijd is een investering in meer groen tevens een investering in de gezondheid en het werkplezier van werknemers en daarmee ook de vitaliteit van bedrijven. Er is zoveel win-win, dat we snel aan de slag willen.”