Gelderland valt in de prijzen voor vergroenen!

13 juni 2024 nam gedeputeerde Ans Mol de 3e prijs van de Groene Stad Challenge editie 2023 in ontvangst. Tussen 2020 en 2022 zijn veel Gelderse dorpen en steden groener geworden. Dorpen en steden in Noord-Holland, Utrecht en Gelderland zijn in die jaren het meest vergroend.
Gepubliceerd op: 13-juni-2024

De winnaars werden 13 juni 2024 bekendgemaakt in de Amsterdamse RAI tijdens vastgoedbeurs Provada.

Portret Ans Mol

Groen Gelderland

Dankzij het initiatief van inwoners, bedrijven, gemeenten en andere partijen startten de afgelopen jaren veel mooie vergroeningsprojecten in Gelderland. Vaak ook met subsidie van de provincie. Zoals de 65 hitteprojecten en de Challenge Groene Iconen. De meeste van die projecten zijn pas in 2023 of in 2024 uitgevoerd. Ik verwacht dus dat de jury volgend jaar kan zien dat Gelderland nog veel groener is geworden.

Ans Mol

Gedeputeerde

Schade voorkomen 

Het klimaat verandert snel. Dat merken we iedere dag. Hete zomers en natte winters: weerextremen zijn het nieuwe normaal. We moeten ons snel aanpassen aan het veranderende klimaat om grote schade aan gebouwen, infrastructuur en gewassen tegen te gaan. Maar ook om schade aan de biodiversiteit (de hoeveelheid verschillende plant- en diersoorten) en onze gezondheid te voorkomen. Met als uiteindelijke doel: in 2050 hebben we met z'n allen Gelderland aangepast aan het veranderende klimaat.

Voordelen van groen 

We verminderen de effecten van hitte, droogte, wind- en wateroverlast. Een van de beste manieren is door onze vaak verharde en versteende leefomgeving te vergroenen. Stenen, beton en asfalt eruit; planten en bomen erin. Groen houdt regenwater vast en zorgt ervoor dat het beter in de bodem doordringt en dat grondwater wordt aangevuld. Dit voorkomt snelle uitdroging van planten en bodem in drogere seizoenen. Bomen en struiken slaan water op en bieden ook verkoeling door verdamping en schaduw tijdens hitte. Dit groen is ook weer goed voor insecten, vogels en zoogdieren en verbetert zo de biodiversiteit. En groen zorgt ervoor dat wijken en steden leefbaarder worden. Het nodigt mensen uit om elkaar te ontmoeten.

Over de Groene Stad Challenge 

De Groene Stad Challenge is een initiatief van NL Greenlabel, Sweco architecten en ingenieursadviesbureau en Husqvarna en bestaat sinds 2021. Het doel van de challenge is om gemeenten te ondersteunen bij het vergroenen van de stedelijke leefomgeving. Dat is belangrijk, omdat natuur in de bebouwde kom veel bijdraagt in de strijd tegen de gevolgen van klimaatverandering, maar ook op het gebied van de biodiversiteit en het welzijn van de bewoners. Om tot de ranglijst te komen, heeft de Groene Stad Challenge voor de 3e keer het groen in de woonomgeving van ruim 6,7 miljoen inwoners van 124 gemeenten in Nederland geanalyseerd.  

Meer informatie en de volledige ranglijst is te vinden op groenestadchallenge.nl