Geen taakverwaarlozing door gemeente Ermelo

Gemeente Ermelo heeft haar taken (als het gaat om het verlenen van vergunningen, toezicht en handhaving) bij eendenslachterij Tomassen Duck-To niet verwaarloosd. We vinden wél dat de gemeente een te lange doorlooptijd heeft om te komen tot een nieuwe vergunning.
Gepubliceerd op: 17-oktober-2024

Afspraken

Die conclusie komt uit ons ambtelijk onderzoek naar het handelen van gemeente Ermelo rond deze eendenslachterij in de onderzochte periode. Hierover is een brief gestuurd naar het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Ermelo. Daarin vragen we de gemeente om ons op vaste momenten te informeren over het verlenen van de vergunning voor het bedrijf. En over de stappen die ze zetten om te komen tot een actueel algemeen beleidsplan ‘Vergunningverlening, toezicht en handhaving’ (VTH) en actueel ‘algemeen handhavingsbeleid’. 

Interbestuurlijk toezicht 

Ons onderzoek richtte zich op de laatste 3 jaar. En het eindigde op 1 juli 2024. De reden voor dit onderzoek zijn vragen die we kregen om de taak van de gemeente rond dit bedrijf over te nemen. Die vragen kregen we, omdat we de wettelijke taak hebben om toe te zien of een gemeente haar taken goed uitvoert. We nemen de taak niet over. Dat mag niet volgens de wet ‘Interbestuurlijk Toezicht’, omdat de aanvragers zelf volgens de wet bezwaren in kunnen dienen bij de gemeente. Wel waren deze vragen onze aanleiding voor een ambtelijk onderzoek.