Geen hybridisatie bij Nederlandse wolven aangetoond

Het Gelders bestuur heeft in opdracht van Provinciale Staten onderzoek laten doen naar hybridisatie (kruising) en afkomst van wolven in Nederland. Uit de DNA-analyses blijkt dat er geen hybridisatie is aangetoond. Ook blijken de Nederlandse wolven het dichtste bij de Duitse en Poolse wolvenpopulaties te staan.
wolf in de natuur
Gepubliceerd op: 21-mei-2024

 

In totaal is het DNA van 11 dood gevonden wolven onderzocht. Bij 9 daarvan is de conclusie dat er geen sprake is van hybridisatie. Van 2 wolven zijn weefselmonsters geleverd van kadavers die in een verre staat van ontbinding waren. Daardoor bleek de datakwaliteit van deze 2 wolven achteraf te laag om er harde conclusies aan te verbinden. 

Wolven kunnen zich kruisen met honden. Er is dan sprake van hybridisatie van de wolf. Dit is terug te vinden in het DNA. In juli 2023 gaf het Gelders parlement met een motie opdracht aan het Gelders college om te laten onderzoeken of hiervan sprake is bij wolven in Nederland. Het Sloveense onderzoeksinstituut DivjaLabs Ltd. in Ljubljana voerde het onderzoek uit.