Feestelijke heropening korenmolen ’De Tijd’

Korenmolen ’De Tijd’ in Oostendorp is met subsidie van provincie Gelderland opgeknapt. Om dit te vieren werd de molen op 7 december feestelijk heropend. De opening is verricht door Peter Drenth, gedeputeerde Erfgoed en Cultuur en Hans Démoed, vertegenwoordiger van de Vereniging De Hollandsche Molen.
Gepubliceerd op: 12-december-2024

Onder begeleiding van Joop Kruizinga, vrijwillig molenaar, is het vangtouw van de molen losgetrokken. De vang is de rem van een molen. Vanwege de restauratie stond de molen ruim 1 jaar stil, maar nu draait hij weer op volle toeren.

Fotograaf headerfoto Jan-Aart Schuld
Fotobijschrift: Korenmolen ‘De Tijd’ draait weer op volle toeren.

Een molen van betekenis

Korenmolen ’De Tijd’ uit 1854 is een van de meest herkenbare rijksmonumenten in gemeente Elburg. Stichting tot ’Behoud van Korenmolen De Tijd’ is verantwoordelijk voor het onderhoud van de molen. Daarnaast zet de stichting zich in voor het opknappen van de molen. Zo ook de laatste opknapbeurt waarbij de molen naast een nieuwe rieten kap ook een nieuwe molenstelling kreeg. Dit is het gedeelte waarop je rondom de molen loopt. Ook zijn de wieken en de staart gerepareerd én heeft de molen nieuwe maalstenen voor het malen van de granen. Daarnaast is het schilderwerk bijgewerkt door vrijwilligers.

Kosten opknapbeurt

De totale kosten van de opknapbeurt waren € 360.000. Provincie Gelderland verleende een subsidie van bijna € 180.000 voor ’functioneel gebruik erfgoed’. Ook het ’Molenfonds’ gaf geld. Daarnaast sloot de stichting ’Behoud van Korenmolen de Tijd’ een lening af. 

Wij willen molens behouden

Erfgoed geeft identiteit aan plekken, laat zien waar we vandaan komen en hoe Gelderland in de loop van eeuwen is ontwikkeld. Provincie Gelderland werkt daarom hard aan het behouden en beleefbaar maken van ons erfgoed, zoals de 150 molens in Gelderland. De (vrijwillige) molenaars in Gelderland zorgen ervoor dat de molens blijven draaien. 

Inzet van vrijwilligers 

Korenmolen ‘De Tijd’ is afhankelijk van vrijwilligers. Ook het bestuur van de stichting ’Behoud van Korenmolen De Tijd’ bestaat uit vrijwilligers. Dankzij de inzet van een groep gediplomeerde molenaars is korenmolen ‘De Tijd’ van dinsdag tot en met zaterdag van 10.30 tot 15.30 uur geopend. Bezoekers krijgen een rondleiding door de molen en zien hoe tarwe gemalen wordt. Als de wind waait malen de molenaars voor Bakkerij Schuld waar de bakker in de naastgelegen molenschuur brood bakt en verkoopt.

Het rondreizende schilderij

In de molen was ook het rondreizende schilderij van kunstenaar Fadel Jawad aanwezig. Na de officiële heropening mochten Peter Drenth en Bertus Jeensma, wethouder gemeente Elburg, een deel van het laatste paneel van dit schilderij beschilderen. Op de panelen zijn de 5 kernen in de gemeente Elburg aan elkaar verbonden. Alle bewoners mochten meewerken aan het rondreizende schilderij dat zijn finish bereikt in molen ’De Tijd’.

Fotograaf: Ruud van Henten (gemeente Elburg).

Fotobijschrift: Onder begeleiding van kunstenaar Fadel Jawad (links op de foto) beschilderen. Peter Drenth, gedeputeerde Erfgoed en Cultuur (linksachter) en Bertus. Jeensma, wethouder gemeente Elburg (rechts), het rondreizende schilderij.