De covid-pandemie was de grootste crisis van de afgelopen 75 jaar in Nederland. Corona raakte iedereen op een andere manier. Van hulp en saamhorigheid, tot angst en boosheid. In de expositie vertellen ruim 40 Nederlanders een verhaal over diegene die tijdens de pandemie de meeste indruk op die persoon heeft gemaakt. Bij de verhalen horen indrukwekkende foto’s uit de coronajaren.
Zo haalt burgemeester Ahmed Marcouch herinneringen op aan een digitaal paasontbijt met Arnhemmers die het zwaar hadden. Onder andere een ambulancemedewerker, een horecaondernemer en een 83-jarige. Verder vertelt Leon Bruggink uit Borculo dat hij gouden tijden beleefde. Hij verkocht en verhuurde vele campers in de periode van thuiswerken. Voor Karianne Hulshoff en haar kinderen uit Arnhem zijn de gevolgen heftig: zij kampen nog steeds met post-covid.
De verhalen zijn zowel zwaar als licht, en doen je herinneren aan de maatschappelijke ontwrichting van nog maar een paar jaar geleden. Van schappen zonder wc-papier, stilte op straat tijdens de avondklok, het steeds maar weer testen, hoogoplopende vaccindiscussies, maar ze vertellen ook over troost en solidariteit.
Het project is georganiseerd door het Nationaal Comité stilstaan bij corona, dat door het kabinet is ingesteld om na te denken over hoe we stil kunnen staan bij de gevolgen die de coronacrisis op de samenleving heeft gehad.
De expositie gaat het land door. Ze is in september door de Koning geopend in het provinciehuis in Den Bosch. De expositie staat nu tot 1 januari in Arnhem. Daarna zal de tentoonstelling te zien zijn in de provinciehuizen in Den Haag en Leeuwarden. Zie ook www.stilstaanbijcorona.nl.