Een volgende stap in de stikstofaanpak stikstof

Gepubliceerd op: 17-april-2025

Met dit voorbereidingsbesluit zijn alle nieuwe activiteiten die stikstof uitstoten in deze stroken, voor de komende 1,5 jaar, niet toegestaan. Het gaat om activiteiten waarvoor een natuurvergunning nodig is. Er zijn een paar uitzonderingen. Zo mogen bestaande activiteiten doorgaan; uitbreiding ervan kan niet.

Uitwerken zones in stroken

Het provinciebestuur kondigde begin maart 2025 aan, om stikstofarme zones rondom stikstofgevoelige natuur (habitats en leefgebieden van beschermde planten en dieren) in te stellen. Hiermee zet de provincie een extra stap om de natuur herstellen en het verlenen van natuurvergunningen weer mogelijk maken. Want sinds de uitspraak van de Raad van State (over intern salderen) is het niet meer mogelijk om natuurvergunningen te verlenen voor: woningbouw, veilige wegen en nieuwe activiteiten voor bedrijven. 

Zones werken we uit in stroken van 500 meter. In deze stroken leggen we een maximale stikstofuitstoot vast. Hebben ondernemers, bedrijven en initiatiefnemers van activiteiten een natuurvergunning nodig (zoals gemeenten voor woningbouw)? Dan moeten ze de stikstofuitstoot behoorlijk verminderen. Dat helpt om de natuurvergunningverlening weer op gang te brengen. We maken hiervoor ook flankerend beleid. Hierin staan maatregelen die ondernemers, bedrijven en initiatiefnemers van activiteiten helpen om de stikstofuitstoot te verminderen. Bijvoorbeeld met subsidies. 

Voorbereidingsbesluit geeft duidelijkheid

We nemen het voorbereidingsbesluit, omdat het ongeveer 1,5 jaar duurt om de 500 meter brede stroken uit te werken. En vervolgens vast te leggen in onze Omgevingsverordening. Zo voorkomen we dat er in de tussentijd ontwikkelingen zijn binnen de stroken, die we later moeten terugdraaien. Bijvoorbeeld dat ondernemers later weer met bedrijfsonderdelen moeten stoppen (desinvesteringen). En hiermee geven we rust en duidelijkheid in het gebied. 

In gesprek met overheden en sectoren

We realiseren ons dat dit besluit veel ondernemers, overheden en bedrijven raakt. Zowel de uitwerking van de zonering (in stroken van 500 meter) als het voorbereidingsbesluit. We horen veel zorgen en onzekerheid. Dat is begrijpelijk. Daarom werken we de stroken en het beleid zoveel mogelijk uit in overleg met andere overheden. En de belangenorganisaties uit de sectoren: natuur, landbouw, wonen, economie en recreatie. 

We zijn al met hen in gesprek. Daarnaast spreken we met de ondernemers, inwoners en bedrijven die het raakt. Daarvoor sluiten we zoveel als mogelijk aan bij overlegvormen die er al zijn, bijvoorbeeld vanuit gemeenten. Ook organiseren we zelf gesprekken en bijeenkomsten. We werken die vormen momenteel verder uit. 

We verwachten dat deze gesprekken vóór en na de zomer van 2025 zijn. Samen met overheden, ondernemers en bedrijven werken we aan een toekomstbestendige bedrijfsvoering, met minder uitstoot. 

Meer informatie

Op de pagina over stikstofzonering leest u meer. Ook vindt u daar een pagina over het voorbereidingsbesluit. Heeft u vragen of maakt u zich zorgen? Neem dan contact met ons op via het Provincieloket.