Een vlot en veilig bereikbaar Gelderland

Zonder bereikbaarheid staat alles en iedereen stil. We willen vlot en veilig naar werk, studie, sociale contacten, een ziekenhuis of winkel in Gelderland. Op dinsdag 10 september 2024 stelden Gedeputeerde Staten het programma bereikbaarheid voor de komende jaren vast.
Gepubliceerd op: 13-september-2024
Portret Klaas Ruitenberg

Goede bereikbaarheid is een randvoorwaarde voor de leefbaarheid en een fijne woonomgeving van Gelderse inwoners.

Zowel de stad als het platteland in Gelderland moeten goed bereikbaar blijven. De komende jaren gaat onze grote verstedelijkingsopgave door en voor nieuwbouw moet de bereikbaarheid vooraf al op orde zijn. Ook moeten we voorkomen dat onze wegen nog voller lopen en we niet iedere dag in de file staan. Hier werken we als provincie dagelijks aan.

Klaas Ruitenberg

Gedeputeerde

Wat doen we al?   

Dagelijks zorgen we voor de bereikbaarheid van Gelderland en daar gaan we mee door. We onderhouden onze wegen, bermen en kunstwerken (zoals bruggen en viaducten) en waar mogelijk doen we dat duurzaam en circulair, door grondstoffen te hergebruiken. We kijken waar we de verkeersveiligheid kunnen verbeteren, door de infrastructuur beter te maken en de aandacht te richten op gedrag op de weg. We zorgen voor een betrouwbare andere keuze dan de auto, door een sterk OV-netwerk in te richten en goede fiets- en wandelpaden aan te leggen en te onderhouden. Daarnaast is Gelderland een belangrijk gebied om goederen te vervoeren van het Westen van Nederland naar Duitsland. Deze spullen worden over onze wegen, water en rails vervoerd. We willen ook de duurzaamheid verbeteren met meer elektrische voertuigen op de weg, het spoor en in de toekomst ook over het water.  

Wat gaan we nog meer doen? 

Provinciale Staten van Gelderland stelden de kaders en doelen uit het beleidskader ‘bereikbaarheid’ vast. In het Gelders programma bereikbaarheid beschrijven we hoe we Gelderland bereikbaar houden, de bestaande bereikbaarheid verbeteren en verder ontwikkelen.  
Hierbij geven we aan wat de provincie concreet gaat doen voor: 

  • wandelaars 
  • fietsers 
  • openbaar vervoer 
  • wegen 
  • verkeersveiligheid 
  • goederenvervoer 

Bij het kiezen van projecten, hebben we gekeken wat partners belangrijk vinden en waar ze aan willen bijdragen.  

Er bestaan documenten waarin staat uitgewerkt wat er nog moet gebeuren op het gebied van bereikbaarheid (uitvoeringsagenda’s). Een deel van deze uitvoeringsagenda’s zijn al vastgesteld: verkeersveiligheid, Actieve mobiliteit (lopen en fietsen), logistiek en goederenvervoer. In het najaar volgen nog de uitvoeringsagenda's: openbaar vervoer en slim & schoon.