Dorpendeals voor Gendt en Meddo

Provincie Gelderland sluit een Dorpendeal met Gendt en het buurtschap Meddo in Winterswijk. In Gendt gaan inwoners samen het EcoPark de Kapel ontwikkelen. In Meddo komen nieuwe ontmoetingsplekken en een dorpsverbinder als aanspreekpunt voor bewoners en verenigingen.
Gepubliceerd op: 5-juli-2024

Vrijdag 5 juli 2024 zetten gedeputeerde Dirk Vreugdenhil, dorpsverenigingen en de wethouders hun handtekening onder de Dorpendeal. 

Portret Dirk Vreugdenhil

Gelderland levendig houden

In onze dorpen en wijken komt de provincie tot leven. Maar die leefbaarheid staat onder druk als verenigingen en voorzieningen verdwijnen. ‘Als het dorpshuis sluit wordt het stil’ horen we vaak. Met de Dorpendeals willen we dorpen en wijken in Gelderland levendig houden.

Gedeputeerde Dirk Vreugdenhil

Provincie Gelderland

Nieuw Ecopark in Gendt

Stichting Gendt Vooruit en Stichting Lingewaard Natuurlijk gaan samen met omwonenden, scholen en ondernemers 8000 vierkante meter braakliggend terrein omvormen tot Ecopark de Kapel. 6 werkgroepen van vrijwilligers leggen een klein bos aan met een boom- en een wijngaard, schoolmoestuintjes, een buitenleslokaal en een natuurspeelplaats. Samen met Loods9 worden mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt actief betrokken bij de ontwikkeling van het Ecopark. 

Dorpsverbinder in Meddo

Met de Dorpendeal ‘Samen d’ran veur Meddo!’ wil het Algemeen Meddo’s Belang de sociale verbinding in het buurtschap versterken door nieuwe ontmoetingsplekken te maken. Ze willen onder andere een huiskamer voor Wmo (Wet maatschappelijke ondersteuning) vragen, een ontmoetingstuin en een kabouterpad voor jong en oud (‘Rondje Meddo’). Er wordt een Dorpsverbinder aangesteld om mensen met elkaar in verbinding te brengen, vrijwilligers te mobiliseren en verenigingen samen te laten werken. 

100 Dorpendeals in Gelderland

Wij willen de komende 4 jaar in totaal 100 Dorpen- en Wijkendeals sluiten met inwoners en gemeenten. In de Dorpen- en Wijkendeals maken inwoners, gemeenten en provincie afspraken om de leefbaarheid in de dorpen en wijken te verbeteren. De provincie betaalt € 17 miljoen voor de uitvoering van de Dorpen- en Wijkendeals. Dorpendeal Gendt en Dorpendeal Meddo ontvangen een bijdrage van € 230.000 en € 75.000 voor de uitvoering van deze plannen.