Tijd om besluiten te nemen
Bij een besluitvormende vergadering liggen meerdere voorstellen op tafel. Over veel van die voorstellen zijn Statenleden al weken met elkaar in gesprek. Eerst vormen de Statenleden zich een goed beeld van het onderwerp. Ze krijgen informatie van deskundigen, gaan op werkbezoek en spreken met inwoners. Vervolgens gaan de Statenleden met elkaar en met de gedeputeerden in debat over het voorstel. In de Statenvergadering nemen de Statenleden uiteindelijk een besluit.
College kan door met uitvoering coalitieakkoord
De Staten bespraken het Tussendocument. Daarin staan nieuwe plannen van het provinciebestuur, om door te kunnen met het uitvoeren van hun coalitieakkoord. Provinciale Staten hebben het recht om financiële voorstellen goed of af te keuren en daarom is een positief oordeel van de Staten nodig.
In het debat dat voorafging aan de stemming, vroegen Statenleden voor veel verschillende onderwerpen aandacht: van ‘controledrang’ door de overheid tot hoge huurlasten. Van breedtesport tot onafhankelijke journalistiek. Meerdere fracties benadrukten hoe belangrijk het is om direct te communiceren met inwoners. Het moet makkelijk zijn om in contact te komen met de provincie.
Ook netcongestie (de hoge druk op het energienetwerk) kwam aan bod. De Staten vinden dat slimme oplossingen welkom zijn en zien kansen om Gelderse kennis te bundelen en met innovatieve oplossingen bij te dragen aan het probleem. Ze roepen het provinciebestuur met de motie ‘Met innovatie meer energie’ (VVD en andere fracties) daarom om met partners te bespreken of een Nationaal Kennis- en Innovatiecentrum naar Gelderland kan komen. Voor zo’n mogelijke komst is geld nodig. Daarom verzoeken de Staten het college om daar bij de verdeling van de provinciale middelen rekening mee te houden, zodat de provincie kan bijdrage aan dit initiatief.