Tijd om besluiten te nemen
Bij een besluitvormende vergadering liggen meerdere voorstellen op tafel. Over veel van die voorstellen zijn Statenleden al weken met elkaar in gesprek. Eerst vormen de Statenleden zich een goed beeld van het onderwerp. Ze krijgen informatie van deskundigen, gaan op werkbezoek en spreken met inwoners. Vervolgens gaan de Statenleden met elkaar en met de gedeputeerden in debat over het voorstel. In de Statenvergadering nemen de Statenleden uiteindelijk een besluit.
Verantwoording over resultaten
Met de Jaarstukken legt het provinciebestuur verantwoording af aan Provinciale Staten. Ze laten zien wat er van de plannen voor 2023 is uitgevoerd, waar de inkomsten vandaan kwamen en waar het geld aan is uitgegeven. Provinciale Staten hebben dat geld beschikbaar gesteld. Daarom controleren zij de uitgaven van de provincie.
Bij die controle hielp de vorm van de Jaarstukken. Statenleden waren positief over de duidelijke en open verslaglegging. Het college gebruikte een ‘stoplichtenmodel’ met 3 kleuren (groen, geel en rood) om aan te geven of een doel helemaal, voor een deel of niet is gehaald. Sommigen vonden de toelichting bij deels of niet-behaalde doelen prettig, terwijl anderen opmerkten soms een direct verband met het doel van de Jaarstukken te missen.
Meer doen om doelen te halen
Tijdens de bespreking van de Jaarstukken vroegen Statenleden aandacht voor ‘onderuitputting’. Dat betekent dat er minder geld is uitgegeven dan begroot. Dat kan verschillende oorzaken hebben. Het kan zijn dat er niet goed is begroot of dat iets langzamer gaat dan verwacht. Maar ook dat er te weinig capaciteit is om het begrote geld uit te geven. En die uitgaven zijn nodig om de doelen te halen. Er klonk dan ook een brede oproep uit de Staten aan het college om realistischer te begroten en de middelen optimaal in te zetten. Om zo te zorgen dat we onze doelen gaan en blijven halen. Overigens gaven diverse Statenleden aan er alle vertrouwen in te hebben dat het college dat in de toekomst ook doet.