Dit was de Statendag: energie, sport en defensie

Op woensdag 18 december 2024 kwamen Provinciale Staten (PS) bij elkaar voor een Statenvergadering. Op de agenda stonden onder meer de beleidskaders Energiesysteem en Sport. Ook voerden de Staten 2 spoeddebatten: over staatssteun en een interprovinciaal wolvenplan.
Gepubliceerd op: 23-december-2024

Tijd om besluiten te nemen 

Bij een besluitvormende vergadering liggen meerdere voorstellen op tafel. Over veel van die voorstellen zijn Statenleden al weken met elkaar in gesprek. Eerst vormen de Statenleden zich een goed beeld van het onderwerp. Ze krijgen informatie van deskundigen, gaan op werkbezoek en spreken met inwoners. Vervolgens gaan de Statenleden met elkaar en met de gedeputeerden in debat over het voorstel. In de Statenvergadering nemen de Statenleden uiteindelijk een besluit. 

Meer regie op energie 

Met het nieuwe beleidskader Energiesysteem wil de provincie meer richting geven aan de ontwikkeling van energie-infrastructuur in Gelderland. Dat is nodig, omdat er steeds vaker file op het elektriciteitsnet (netcongestie) ontstaat. In het beleidskader staat bijvoorbeeld dat bij nieuwe plannen voor woningen, bedrijven of andere ruimtelijke ontwikkelingen eerst goed gekeken moet worden of er genoeg stroom is. En dat de provincie verschillende soorten energiebronnen wil gebruiken. Provinciale Staten hebben een kaderstellende rol: zij bepalen op hoofdlijnen het beleid van de provincie. Daarom besloten zij over het beleidskader Energiesysteem.  

Aanpassing beleidskader door Staten 

Voordat de Statenleden over een voorstel stemmen, kunnen ze het voorstel op punten aanpassen. Dat doen ze met een amendement. 2 amendementen kregen meer stemmen voor dan tegen en leidden tot een verandering. Het amendement ‘Lokale betrokkenheid’ (D66 en andere fracties) voegt het aanmoedigen van betrokkenheid van Gelderlanders toe als uitgangspunt voor hoe de provincie het energiesysteem vormgeeft. Bijvoorbeeld met lokaal eigendom van opwerk en opslag. En het amendement ‘Combinatie van lokale opwek, lokale opslag en lokaal gebruik’ (D66 en andere fracties) benadrukt het belang van samenwerking en kleinschalige oplossingen. Vervolgens is het beleidskader met 41 stemmen voor en 10 stemmen tegen aangenomen. Dat betekent dat het college nu verder kan met de uitvoering hiervan. 

4 sportdoelen blijven de basis 

De Staten bespraken de voortzetting van het Gelderse sportbeleid. Een meerderheid stemde in met het beleidskader Sport. Dat betekent dat de huidige 4 doelen - meer mensen laten bewegen, inspireren via (top)sport, gezonde inwoners en duurzame sportaccommodaties en evenementen – ook de komende jaren de basis blijven. Het amendement ‘Sportverenigingen hebben de toekomst’  (PvdA en andere fracties) zorgde voor een wijziging in het beleidskader. In de doelen wordt vastgelegd dat de provincie samenwerkt met gemeenten en de Gelderse Sport Federatie om lokale sportverenigingen overeind te houden. 

Staten drukken stempel met motie 

Statenleden dienden 3 moties in bij het beleidskader Sport. Een motie is een oproep aan Gedeputeerde Staten (GS) om ergens mee aan de slag te gaan. 1 motie kreeg meer stemmen voor dan tegen en is aangenomen: ‘Esportshub kan zelfstandig door met een zetje’ (PvdA en VVD). De motie vraagt het college om eenmalig € 90.000 beschikbaar te stellen voor ondersteuning van de Esportshub Gelderland op Papendal. De verwachting is dat de hub daarna op eigen benen kan staan. 

Gelderse visie op Ruimte voor Defensie 

Meestal liggen in de Statenvergadering voorstellen van GS voor, maar het onderwerp ‘Gedragen Gelderse visie op het Nationaal Programma Ruimte voor Defensie (NPRD)’ stond op de agenda op verzoek van Provinciale Staten zelf. In de afgelopen weken lieten Statenleden zich verder informeren over het onderwerp. Ook gingen fracties met het college en met elkaar in gesprek. Die bespreking gaf voldoende aanleiding om het onderwerp op de agenda van de Statenvergadering te zetten. 

Daarmee hadden de Staten de mogelijkheid om zich uit te spreken over dit onderwerp. Dat deden ze. De motie ‘Aandachtspunten voor een zienswijze Gedeputeerde Staten’ verzoekt het college om 8 specifieke aandachtspunten mee te nemen in een formele (officiële) reactie op het NPRD. Bijvoorbeeld dat de Gelderse Staten een springterrein op de Terletse Heide en het Roozendaalse Veld niet zien zitten. 

Spoeddebatten over staatssteun en wolf 

Voor een spoeddebat is er steun van 10 Statenleden nodig. Die steun was er voor 2 verzoeken. Daarom vonden spoeddebatten plaats over de rechtmatigheid van Gelderse uitkoopregelingen en over de afwijzing van het interprovinciale wolvenplan. Geen van de hierbij ingediende moties werd aangenomen. 

Dit gebeurde er verder op de Statendag 

  • Vragenuur. Fracties gebruiken het Vragenuur om korte en politiek actuele vragen te stellen, die enige spoed hebben. Er kwamen vragen over Staalslakken (GroenLinks en PvdA), Velperbroekcircuit (VVD), Windpark Echteld-Lienden (JA21) en Waalbrug A2 (BBB).  
  • Nieuw gezicht in de Statenzaal. Ian van Deijck is benoemd als fractievolger. Een fractievolger is een lid van een fractie dat geen Statenlid is, maar de fractie wel kan vertegenwoordigen tijdens beeld- en oordeelsvormende bijeenkomsten. 
  • Aanwijzing nieuwe griffier. Anita van Meerveld is aangewezen als opvolger van Marijke Pe als griffier van Provinciale Staten van Gelderland. Van Meerveld was voorgedragen door de werkgeverscommissie. Ze start op 1 maart 2025.  
  • Meer besluiten. De Staten nemen aanbevelingen over uit het rapport ‘Wie niet waagt, die niet wint’ (over risicomanagement) van de Rekenkamer Oost-Nederland. Ook stemden ze onder meer in met de besluiten over Gelderse geluidproductieplafonds en de (meerjaren)begroting Fonds nazorg stortplaatsen. 
  • Meer moties en amendementen. In dit bericht staan alle aangenomen moties en amendementen. Maar er werden er meerdere ingediend. U vindt deze stukken, net als alle andere stukken van de Statenvergadering, op gelderland.nl/Statenlive.

Zo doet u mee

Gelderlanders denken graag mee met de provincie. Maar hoe maakt u uw ideeën, mening of zorgen kenbaar? Er zijn meerdere manieren om mee te doen aan het democratisch proces.