Deze natuursubsidie bereikte in 1 dag het plafond

Op 2 september 2024 is onze subsidieregeling ‘biodiversiteit en landschap’ opengesteld. De subsidie heeft binnen 1 dag het plafond van € 2 miljoen bereikt. Met deze regeling willen we de kwaliteit van het landschap en de biodiversiteit in onze steden en in het landelijk gebied verbeteren.
Gepubliceerd op: 10-september-2024

Een belangrijk doel van deze regeling is, dat inwoners enthousiast worden.

En vervolgens aan de slag gaan om om met hun eigen tuin of erf bij te dragen aan de biodiversiteit. Het is belangrijk om samen na te denken over ‘hoe’ we ons landschap goed onderhouden: voor onszelf en toekomstige generaties. Samen werken we aan het verbeteren van de biodiversiteit in heel Gelderland. 

Harold Zoet

Gedeputeerde landbouw, natuur en stikstof

Subsidieregeling  

Met deze regeling kunnen gemeenten en bos- en landgoedeigenaren verschillende investeringen doen in de biodiversiteit en het landschap, dus buiten de natuurgebieden. Bos- en landgoedeigenaren en gemeenten kunnen met deze subsidieregeling een bijdrage krijgen voor het aanleggen of herstellen van landschapselementen. Zoals voor het aanleggen van natuurlijke oevers, houtwallen en het herstellen van oude lanen. Gemeenten kunnen ook een bijdrage krijgen voor het opstellen van een biodiversiteitsplan. 

Inwoners betrekken 

We willen inwoners betrekken bij biodiversiteit en het landschap. Daarom kunnen gemeenten met deze regeling (bijvoorbeeld) cursussen organiseren, acties uitvoeren voor gezamenlijke vergroening van tuinen en erven of vrijwilligersgroepen opzetten. Zo leveren inwoners een belangrijke bijdrage aan het Gelderse landschap en de biodiversiteit. 

Subsidieplafond ophogen? 

We gaan beoordelen welke aanvragen voldoen aan de gestelde eisen. Aanvragers krijgen zo spoedig mogelijk bericht. Ook onderzoeken we, of het mogelijk is om het plafond - het totale beschikbare bedrag - voor deze subsidieregeling, te verhogen, gezien het grote aantal aanvragen.  

Alle informatie over de subsidieregeling is terug te vinden op de subsidiepagina.