Dag van de Vrijwilliger

Op 7 december 2024 staan we stil bij de kracht van vrijwilligerswerk. In Gelderland spelen vrijwilligers een belangrijke rol. Vrijwilligers maken het verschil voor de samenleving, natuur en cultuur. En zorgen voor verbinding en betrokkenheid. Tijd om ze in het zonnetje te zetten!
Gepubliceerd op: 7-december-2024

Waarom? 

De Dag van de Vrijwilliger is bedoeld om iedereen die zich inzet voor anderen te bedanken. Vrijwilligerswerk is onmisbaar in onze Gelderse samenleving. Of het nu gaat om het ondersteunen van sportverenigingen, het beschermen van natuur en erfgoed, of het helpen van buurtbewoners: vrijwilligers maken het verschil. Zij houden de samenleving draaiende en maken onze omgeving mooier, maar vooral menselijker en leefbaarder. 

In het zonnetje 

Om deze personen te waarderen, organiseerde de Leefbaarheidsalliantie namens ons een bijzondere actie. Mensen konden vrijwilligers nomineren voor een speciaal bedankje. De eerste 100 inzendingen krijgen rond 7 december 2024 een kleinigheidje op de deurmat. Daarnaast vond op 6 december 2024 een feestelijke bijeenkomst plaats in het Huis der Provincie. Gedeputeerde Dirk Vreugdenhil zette daar een aantal vrijwilligers persoonlijk in het zonnetje. Deze vrijwilligers ontvingen bloemen en een creatief en persoonlijk cadeau.  

Mooi om de vrijwilligers in het zonnetje te zetten

Het is mooi om de vrijwilligers in het zonnetje te zetten, die juist zichzelf altijd wegcijferen voor een ander. Voor hun is dit misschien normaal, maar voor ons is dit heel bijzonder. En fijn dat we de kans krijgen om dit zo te laten blijken.

Dirk Vreugdenhil

Gedeputeerde

Inspirerende vrijwilligersverhalen in Huis der Provincie 

De vrijwilligers die werden uitgenodigd in het Huis der Provincie wisten van tevoren niet waarom. Bij aankomst werd het duidelijk: ze werden in het zonnetje gezet voor hun bijzondere inzet. Vrijwilligers zijn op een bijzondere manier betrokken bij de samenleving. Zo heeft een jonge vrijwilliger  met veel enthousiasme een platform opgezet voor jongeren. Het resultaat is een groeiende reeks kunst- en cultuuractiviteiten voor jongeren tussen de 14 en 25 jaar.  

Ook waren er oudere vrijwilligers die ondanks gezondheidsproblemen energie steken in diverse taken. Van het organiseren van culturele evenementen tot het ondersteunen van EHBO-cursussen. Sommige vrijwilligers bieden onvoorwaardelijke steun aan kwetsbare mensen, zoals het helpen in voedselbanken of het verzorgen van groen in hun buurt. Daarnaast waren er mensen die zich dagelijks inzetten voor het onderhoud van parken, het begeleiden van bezoekers en het aanvragen van subsidies. Er zaten ook vrijwilligers bij die hun vaardigheden inzetten voor praktische klussen. Van het ophangen van lampen tot het opknappen van tuinen. En het verzorgen van verhuizingen voor mensen die het alleen niet kunnen. Deze voorbeelden laten zien hoe zowel jonge als oudere vrijwilligers zich met passie en toewijding inzetten voor de samenleving.