Bouw duurzaam oudereninitiatief Wezep van start

Op 15 mei 2024 startte de bouw van het oudereninitiatief Singelhof in Wezep. De initiatiefnemers begonnen dit project omdat ze vonden dat ze in een te groot huis wonen, met een te grote ecologische voetafdruk (de oppervlakte van de aarde die jij nodig hebt om te kunnen leven).
Gepubliceerd op: 16-mei-2024

Het project bestaat uit 6 grondgebonden woningen, 12 appartementen, een gemeenschappelijke ontmoetingsruimte, een binnentuin en 2 logeerkamers.

Ouderenzorg uitstellen

De initiatiefnemers dachten samen na over de toekomst en de behoefte aan een kleinere woning voor later. Ze zochten vervolgens partners die met kennis en kunde het initiatief ondersteunen. Een oudereninitiatief biedt veel voordelen. Zo kun je met een goede sociaal netwerk voor oudere mensen de ouderenzorg uitstellen. Ook is de verwachting dat het Wmo-loket (Wet maatschappelijke ondersteuning) van de gemeente Oldebroek minder wordt belast.

Medewerking gemeente

Bij de gemeente Oldebroek was er binnen het beleid ruimte voor dit initiatief. Ook bood de gemeente een vast contactpersoon voor de begeleiding. Burgemeester Haseloop-Amsing kon 2,5 jaar na het eerste contact met de gemeente over deze locatie de eerste paal slaan. De initiatiefgroep, de bouwpartijen en omwonenden waren daarbij aanwezig.

Duurzame woningen

De initiatiefgroep gaat CO2 neutraal bouwen, volledig met houtbouw, groene daken en zonne-energie. Ook zijn de woningen levensloopbestendig, in de vertrouwde buurt, en onder de grens van de Nationale Hypotheek Garantie. De groep werkt hiervoor samen met Bijker procesbegeleiding en Schoots Architecten.

Om de haalbaarheid te kunnen onderzoeken heeft het initiatief een processubsidie collectieve wooninitiatieven ontvangen van provincie Gelderland.