Afval in een woonwijk
In de periode rond 1930-1938 werd op de oude stortplaats huishoudelijk afval gestort, zoals ijzer, potten, pannen, glas en fietsen. Kort na de oorlog werd op deze locatie een woonwijk gebouwd. Het afval in een deel van het gebied werd nooit opgeruimd en is mogelijk verspreid toen het terrein werd klaargemaakt voor de bouw. In 2020 werd bij een verbouwing stortmateriaal aangetroffen in een tuin. De grond bleek verontreinigd met zware metalen en asbest en een sanering was nodig. Hoe dat in zijn werk ging, ziet u in de timelapse.
Uitdagingen bij de sanering
Tuinen in een woonwijk saneren is een uitdaging door de huizen, kabels, leidingen en smalle paadjes. Vooraf werden de tuinen leeggehaald en alle schuren en schuttingen verwijderd. Dit alles in goed overleg met de bewoners en eigenaren. Daarna is de verontreinigde grond afgegraven. De stort bevond zich tot maximaal 1,6 meter diepte en werd in delen verwijderd. Vervolgens is de schone grond waarmee de bodem werd opgevuld, ook in fases aangebracht. In de timelapse ziet u de graafmachines dan ook vaak heen en weer rijden.
Inrichting van de tuinen
De bewoners kregen de mogelijkheid om vooraf aan te geven waar de borders, het gras en de tuinpaden en terrassen moesten komen. Daarvoor werden verschillende soorten grond gebruikt: geel straatzand voor paden en terrassen, en zwarte grond voor borders en grasvelden. Na de sanering konden de bewoners hun tuinen zelf opnieuw inrichten.
Rol provincie en Rijk
Sinds de invoering van de Omgevingswet op 1 januari 2024 zijn gemeenten bevoegd gezag voor bodemsaneringen. Deze sanering is al voor die tijd in gang gezet en valt daarom nog onder oude wetgeving van de Wet bodembescherming. Dit betekent dat de provincie voor deze bodemsanering nog bevoegd gezag is en de sanering liet uitvoeren. Omdat we de vervuiler niet meer aansprakelijk kunnen stellen, betaalde het Rijk de saneringskosten van ruim € 2,5 miljoen.
De voorbereiding, coördinatie en begeleiding van de uitvoering is gedaan in samenwerking met Royal HaskoningDHV.
Bekijk hieronder beelden van de sanering.