Wat staat er in de kadernota?
In de kadernota staan op hoofdlijnen de ambities voor de toekomst van Gelderland. Deze ambities hebben we uitgesplitst in 3 ontwikkelingen naar:
- een vitaal landelijk gebied
- sterke steden, dorpen en regio’s
- een toekomstbestendige economie met passende netwerken
Gedeputeerde Staten stellen voor om bij het maken van keuzes voorkeur te geven aan leefbaarheid, biodiversiteit en regionale identiteit. Er zijn veel opgaven die allemaal nodig zijn in Gelderland. Hierdoor komen andere opgaven onder druk te staan.Daarom moeten we keuzes maken over welke ontwikkeling waar gewenst is.
Gedeputeerde Staten stellen in de kadernota 4 sturende principes voor als hulpmiddel voor het maken van deze keuzes:
- zorgvuldig ruimtegebruik
- bodem en water
- energie
- bereikbaarheid
Als provincie hebben we niet bij elke maatschappelijke opgave een rol. Gedeputeerde Staten stellen in de kadernota voor om hier duidelijker in te zijn. En in de omgevingsvisie verder uit te werken waar de provincie over gaat of wil gaan. In de kadernota hebben we ook de inbreng, belangen en ideeën meegewogen die we hebben opgehaald in de 1e participatieronde.
Onderzoeksagenda voor vernieuwing omgevingsvisie
Om een goed besluit te kunnen nemen over de omgevingsvisie, gaan we verschillende onderzoeken uitvoeren. Voor deze onderzoeken hebben we nu een onderzoeksagenda gemaakt. Die heet de 'Notitie Reikwijdte en Detailniveau' (NRD). Naast de kadernota stelden Gedeputeerde Staten ook dit document vast. Van donderdag 20 februari tot en met woensdag 2 april 2025 kunt u op deze onderzoeksagenda reageren door een 'zienswijze' (een reactie op een plan of besluit) in te sturen. Lees meer over deze onderzoeken en hoe u hierop kunt reageren: Omgevingseffectrapport vernieuwing omgevingsvisie
Vervolg richting ontwerp omgevingsvisie
Provinciale Staten gaan nu besluiten over de kadernota. Dit document is daarmee de basis voor de vernieuwing van de omgevingsvisie en bepaalt de richting voor de uitwerking van de omgevingsvisie. Tot en met de zomer van 20225 werken we deze inhoud verder uit tot een ontwerp omgevingsvisie. We vragen hiervoor op de deelonderwerpen ook hulp van externe experts. In het najaar van 2025 vindt de 2e participatieronde plaats. Dan bekijken we de opbrengsten. Is dat wat we opschrijven goed te volgen en begrijpelijk? En wat vindt u van de inhoud en mogelijke keuzes?
Meer informatie
Wilt u meer weten over de vernieuwing van de omgevingsvisie? Kijk dan op gelderland.nl/omgevingsvisie.