Bedrijventerreinen verduurzamen, dat gaat beter samen

Bedrijventerreinen die klaar zijn voor de toekomst leveren het meeste op. Voor ondernemers en voor Gelderland. Genoeg en duurzame energie, veiligheid en groen komen er niet vanzelf. Daarvoor moeten ondernemers samenwerken. Met elkaar en de overheid. Met ondernemersorganisatie VNO-NCW Midden helpen we hen daarbij.
Gepubliceerd op: 30-oktober-2024

Bedrijventerreinen zijn belangrijk voor Gelderland

Op een bedrijventerrein moeten ondernemers zo goed mogelijk kunnen ondernemen. Ze hebben veilige bedrijventerreinen nodig waar je prettig kunt werken, die de gevolgen van klimaatverandering aankunnen en waar genoeg duurzame energie is. “Dat helpt Gelderland verder”, vertelt Rogier van Aaken, projectleider toekomstbestendige bedrijventerreinen. “Want bedrijventerreinen zijn belangrijk voor Gelderland. Er wordt ruim 40% van het geld verdiend en ruim 30% van onze inwoners werkt er. En de verwachting is dat dat meer wordt. De brede welvaart van inwoners verbetert als zij genoeg geld kunnen verdienen. Bedrijventerreinen waar het goed gaat met bedrijven, bieden banen. Om Gelderland te verduurzamen, moet ook de uitstoot van bedrijven omlaag. En we hebben ondernemers nodig om vernieuwende producten te maken die ons helpen de problemen van deze tijd op te lossen.” Daarom helpen we ondernemers die bedrijventerreinen opknappen (Aanpak toekomstbestendige bedrijventerreinen). Bedrijventerreinen laten voldoen aan de wensen en eisen van ondernemers en de samenleving gaat makkelijker, beter en sneller als bedrijven en gemeenten dat samen doen. Maar ondernemers zijn druk met hun eigen bedrijf, dus het ontwikkelen van die samenwerking gaat niet vanzelf. Daarom ondersteunen we ook bedrijventerreinen die de onderlinge samenwerking willen verbeteren.

Plan per regio

“We krijgen nu extra geld van het Rijk om ondernemers op bedrijventerreinen te helpen zich te organiseren”, vertelt Rogier. “Hierdoor kunnen dit meer doen. Dat doen we samen met ondernemersorganisatie VNO-NCW Midden. Het Rijk wil dat we tot en met 2027 81 bedrijventerreinen helpen om beter samen te werken. Dat doel verdeelden wij over de 7 Gelderse regio’s. We gaan in gesprek met ondernemersverenigingen en gemeenten. Waar willen ondernemers en gemeenten aan de slag, maar werken ze nog niet goed samen? Wie kan daarbij helpen? Per regio maken we samen een plan.”

Ondernemers weten zelf wat nodig is

Daarna gaat VNO-NCW Midden op zoek naar ambassadeurs. “Ondernemers die de problemen kennen”, vertelt Christian Lorist, manager projecten VNO-NCW Midden. “Bijvoorbeeld omdat ze hun gebouw willen verduurzamen, maar niet in hun eentje kunnen zorgen voor duurzame energie. Of willen uitbreiden, maar er geen milieuruimte is. Die merken dat je je buren daarvoor nodig hebt.” Ambassadeurs betrekken hun collega-ondernemers hierbij. Christian: “We bieden hen een kleine onkostenvergoeding. Omdat we waarderen dat ze hier een halfjaar tijd in steken.”

Plan per bedrijventerrein

Ook zorgt VNO-NCW Midden voor een projectleider die ervaring heeft met het starten van samenwerking op bedrijventerreinen. Dankzij de ambassadeurs gaat die met ondernemers in gesprek: wat heeft jouw bedrijf nodig, wat heeft het terrein nodig zodat jouw pand meer waard wordt en voor de toekomst? Wat is meteen nodig, en wat kan ook later? In een halfjaar maken ze samen een plan voor het terrein. De projectleider weet welke opties er zijn, de ondernemers bepalen wat ze gaan doen. Christian: “Bijvoorbeeld samen een laadplein aanleggen, of parkmanagement regelen zodat het schoner en veiliger wordt.” In het plan staat ook hoe ze zich organiseren. Bijvoorbeeld als vereniging, corporatie of fonds. Daarnaast spreken ze af hoe het wordt betaald en hoe ze ervoor zorgen dat zo veel mogelijk ondernemers meedoen. “Zo zijn de ondernemers op een terrein samen verantwoordelijk voor hun plannen en onderhoud.” Om dat plan uit te voeren, kunnen bedrijventerreinen bij ons subsidie aanvragen voor procesondersteuning en maatregelen om een bedrijventerrein toekomstbestendig te maken.

Voordelen voor ondernemers en inwoners

Dit alles kost ondernemers tijd en geld, maar levert hen ook veel op. Meer dan een aantrekkelijke plek waar ze goed kunnen ondernemen. Christian: “Een goed onderhouden bedrijfspand in een fijne omgeving wordt meer waard.” Ook voor inwoners heeft het voordelen. Meer dan een groenere, schone en veilige omgeving. Christian: “Woningen bouwen is steeds lastiger, omdat ze niet allemaal stroom kunnen krijgen. Ik heb gezien hoe een wijk toch werd gebouwd, omdat samen met een bedrijventerrein een warmtenet werd aangelegd.” Daarvoor moet de overheid 2 dingen doen, vindt hij. “Vertrouw ondernemers. En durf buiten je eigen vakgebied te denken. Ondernemers kunnen de problemen niet alleen oplossen, de overheid ook niet. We moeten het samen doen. Wij laten ondernemers de keuzes maken, in overleg met ons en gemeenten. Dit geeft ondernemers dat vertrouwen. Nu moeten we het samen waarmaken.”