Tot en met 2030 moeten er minimaal 80.000 woningen worden bijgebouwd in Gelderland. Recent deden we samen met de Gelderse gemeenten een aanbod aan de minister. Daarin staat dat ze 100.000 woningen willen bijbouwen tot 2030. Om dit te bereiken is versnelling van de woningbouw nodig, meer betaalbare woningen en flexibele woonvormen. Omdat de knelpunten complexer worden, kost versnellen van de bouw steeds meer moeite. Dit vraagt extra inzet.
Sneller bouwen door versnellingsteam
Ons versnellingsteam is momenteel betrokken bij 53 projecten, met ongeveer 30.000 woningen, in 26 gemeenten. Het oorspronkelijke doel was om betrokken te zijn bij 10.000 woningen. Dat heeft het versnellingsteam verdrievoudigd. Voor de aankomende periode ondersteunt het versnellingsteam gemeenten nog meer. Zo kan het team straks bij grote projecten kennis bieden, procesmanagers, projectleiders en zelfs enkele projectteams.
Betaalbaar en flexibel
Vanaf 5 september 2022 kunnen gemeenten onze nieuwe subsidie “Realiseren sociale huurwoningen” aanvragen. We hebben € 2,5 miljoen beschikbaar om de bouw van 200 sociale huurwoningen te versnellen. Daarnaast neemt het aantal projecten bij gemeenten en de doelen rond flexwonen flink toe. We weten van ongeveer 42 projecten met ruim 3.000 woningen in 35 gemeenten. De focus lag in de eerste fase van het Actieplan Wonen op kennis en netwerken. Nu ligt de focus op ondersteuning van gemeenten bij de bouw van flexwoningen.
Achtergrond Actieplan Wonen
In mei 2020 stelden Provinciale Staten een Actieplan Wonen vast. In de halfjaarlijkse voortgangsrapportage delen we de actuele resultaten. In het Actieplan Wonen staan 14 acties die bijdragen aan versnelling van de bouw van circa 45.000 woningen. De uitvoering hiervan doen we samen met onder andere gemeenten, regio's, woningcorporaties, bouwers, beleggers en ontwikkelaars.