Actieplan toekomst Gelderse kleine kerncentrale

We hebben het Gelders actieplan Kleine modulaire kernreactoren goedgekeurd. Het is geschreven om de komst van een kleine kerncentrale (SMR) mogelijk te maken. Als er volgens dit plan wordt gewerkt, moeten de vergunningen en de bouw van deze energievoorziening soepel gaan verlopen.
Gepubliceerd op: 15-juli-2024

Kernenergie oplossing voor groeiende vraag naar energie 

De vraag naar energie gaat flink toenemen. In 2050 zal de vraag 4 keer zo groot zijn als nu. Kernenergie biedt dan uitkomst. Daarom willen we dat er in Gelderland een SMR komt. SMR is de afkorting van small modular reactor. Dat is een kerncentrale gemaakt uit vooraf gebouwde onderdelen, die vervolgens op locatie in elkaar worden gezet.

Portret Ans Mol

Stabiele en veilige energiebron voor Gelderland

Energiegedeputeerde Ans Mol: “Een SMR wordt een krachtige, stabiele en veilige energiebron voor Gelderland. Ik heb in Groot-Brittannië met eigen ogen gezien hoe de sector zich inspant om kernenergie ook in onze provincie mogelijk te maken. Wij stimuleren en ondersteunen dat.

Ans Mol

Gedeputeerde Energie

Zorgen voor benodigde procedures  

De ontwikkeling en bouw van een SMR is nieuw in Nederland. Wij gaan nu aan de slag met de benodigde juridische, financiële en technische procedures. We betrekken daarbij het Rijk, andere provincies, gemeenten en het bedrijfsleven.