80 jaar vrijheid herdenken, vieren en koesteren

Het herdenkingsjaar ‘80 jaar vrijheid’ in Gelderland start in september. De Tweede Wereldoorlog eindigde hier tussen september 1944 (Market Garden) en mei 1945. In de komende 9 maanden belichten we in het programma: ‘80 jaar Vrijheid’ ook nieuwe manieren van herdenken, zoals de Sunset March XXL.
Gepubliceerd op: 5-september-2024

Vrijheid vraagt inzet van iedereen

Vrijheid is niet vanzelfsprekend, daar moeten we ons voor blijven inzetten. Als provincie vinden we dit belangrijk en besteden hier veel aandacht aan. Met subsidie ondersteunen we projecten in Gelderland die de verhalen over onze vrijheidsstrijd vertellen en het tastbaar maken. 

Naast herdenken, slaan we ook een brug naar het heden en de toekomst. De geschiedenis is ook bedoeld om lessen uit te trekken. Juist nu wereldwijd vrijheid en democratie (opnieuw) onder druk staan, is het belangrijk om huidige generaties hier bewust van te maken. Het programma ‘80 jaar Vrijheid’ draagt daaraan bij. Zo vergroten we het besef dat 80 jaar na de Tweede Wereldoorlog, vrijheid nog steeds kwetsbaar is en inzet vraagt van iedereen.

Vrijheid is niet vanzelfsprekend en vraagt elke dag om een inspanning van iedereen.

We merken met de oorlog in Oekraïne en conflicten elders in de wereld, hoe kwetsbaar vrede kan zijn. Daarom herdenken we, om lessen te trekken uit het verleden. En om de veteranen die voor onze vrijheid vochten te koesteren. Ik ben er trots, op dat we als provincie Gelderland een ruime bijdrage en ondersteuning bieden aan alle projecten van 80 jaar vrijheid. 

Peter Drenth

Gedeputeerde Vrijheid Provincie Gelderland

Veel te doen in september

In de maand september staat een uitgebreid aanbod aan activiteiten rondom operatie Market Garden centraal. Denk aan: herdenkingsceremonies, vredesoptochten, festivals en de wandelestafette Vrijheidspad. Dit is om de geschiedenis levendig te houden. Belangrijke gebeurtenissen worden groots en aansprekend herdacht en tastbaar gemaakt voor Gelderse inwoners:

  • De slag bij Arnhem tijdens Bridge to Liberation, vrijdagavond 20 september aan de Rijnkade. Met optredens van: Introdans, Karsu en PHION en het levensverhaal van veteraan Max Wolff. 
  • De bevrijding van Nijmegen en verovering van de Waalbrug tijdens de Sunset March XXL, zaterdag 21 september op de Oversteek-brug. En de Waalcrossing op vrijdag 20 en zaterdag 21 september. 
  • De herdenking van de dropping van Britse soldaten, zaterdag 21 september op de Ginkelse Heide bij Ede. De 11eLuchtmobiele Brigade verzorgt een luchtprogramma. Ook zijn er: exposities, workshops, militaire voertuigen te bewonderen en is er een plechtige herdenking. 
  • Peace by Peace, zaterdag 21 en zondag 22 september op het Vasimterrein in Nijmegen. Een evenement met een Love and Peace Parade, lezingen, workshops, theater met optredens (in coproductie met vluchtelingen) en een afsluitend concert. 

 

De gevallen soldaten tijdens de strijd voor onze vrijheid herdenken we met bijzondere ceremonies: