Bedrijventerreinen worden werklandschappen
Het landelijke programma ‘Werklandschappen van de Toekomst’ is een initiatief van IVN Natuureducatie. We sluiten ons hierbij aan, net als 30 andere partners. Zoals ondernemers, onderzoeks- en onderwijsinstellingen, overheden en (maatschappelijke) organisaties. Het doel van het programma is om van bedrijventerreinen ‘werklandschappen’ te maken: gebieden waar ruimte is voor natuur én mensen. Terreinen die beter bestand zijn tegen schade door wateroverlast, droogte en hitte en waar werknemers gelukkiger, productiever en gezonder zijn.
Proeftuinen in Apeldoorn, Nijmegen en Zaltbommel
Afgelopen maanden meldden zich in heel Nederland 43 bedrijventerreinen aan voor het programma. Daaruit heeft de werving -en selectiecommissie 4 Living Labs en 8 Ambassadeursterreinen gekozen. Op de Living Labs, die fungeren als een soort proeftuinen, wordt vooral onderzoek verricht en zullen uitvindingen worden getest. Zo zal er bijvoorbeeld onderzoek worden gedaan naar de koelende waarde van groene gevels en het effect van een groene werkomgeving op gezondheid en productiviteit van werknemers. Op de Ambassadeursterreinen zullen de geteste innovaties breed worden toegepast, zodat zij kunnen gaan gelden als inspirerende voorbeeldlocatie voor een Werklandschap van de Toekomst.
BKA Apeldoorn en Noviotech in Nijmegen zijn door de verkozen tot ‘Ambassadeursterrein’. Bedrijventerrein De Wildeman in Zaltbommel is benoemd tot ‘Living Lab’. Op deze Gelderse bedrijventerreinen wordt binnenkort begonnen met onderzoek en innovatie, waarna ze als voorbeeldlocaties dienen voor de rest van Nederland. De missie van Werklandschappen van de Toekomst is dat binnen 8 jaar 1.000 bedrijventerreinen in ons land stappen aan het zetten zijn naar een duurzame, gezonde en groene toekomst.
Aanvulling op eigen regelingen
Provincie Gelderland kent al een eigen provinciale subsidieregeling om bedrijventerreinen klaar te maken voor de toekomst. In aanvulling daarop, tekende de provincie dit voorjaar een Green Deal met Stichting Werklandschappen van de Toekomst. Hierin werd afgesproken de komende jaren óók samen met IVN Natuureducatie te werken aan de overgang naar toekomstbestendige bedrijventerreinen. In de provincie Gelderland liggen zo’n 500 bedrijventerreinen. Op deze bedrijventerreinen wordt ruim 40% van het geld verdiend en heeft ruim 30% van onze inwoners werk.