10 december verandert de dienstregeling van trein en bus

Vanaf 10 december 2023 passen de vervoerders de dienstregeling aan van de trein, buurtbus en bus. Tegelijkertijd voeren ze verbeteringen in. De overstapmogelijkheden verbeteren, er komen snellere buslijnen en het comfort voor de reiziger wordt beter.
Gepubliceerd op: 6-december-2023

Sneller, meer bussen én weten waar het druk is 

Een mooi voorbeeld van tijdswinst is de busverbinding tussen Winterswijk en Enschede. Veel studenten en forensen reizen vanuit de Achterhoek naar bedrijven en de Enschedese campus. Dankzij een overstapvrije verbinding boeken zij vanaf 10 december een tijdswinst van 20 minuten.  

 Tussen station Doetinchem en de achterliggende regio gaan meer bussen rijden. Naar Dinxperlo 2 keer per uur. Naar Gendringen en Ulft 4 keer per uur.  
Reizigers willen ook meer gemak en comfort. Reizigers tussen Ede-Wageningen-Amersfoort gaan dit de komende jaren ervaren. De treinen worden vanaf 2024 1 voor 1 vernieuwd. Er komen nieuwe, comfortabele stoelen en goede wifi. Voor de fietsers, bagage en rolstoelgebruikers komt er meer ruimte én een zeer waarschijnlijk een toilet. Aan de buitenkant is straks te zien waar nog zitplaatsen vrij zijn, dankzij een innovatief systeem.  

 Innovatief is ook snelRRReis. Dat zijn snelle buslijnen, daar waar geen treinverbinding is. Rechtstreeks en comfortabel. De nieuwe snelRRReis lijnen zijn: lijn 201 Apeldoorn-Zwolle (via de A50, lijn 206 Harderwijk-Apeldoorn lijn 210 Apeldoorn-Epe-Heerde-Zwolle.  

Klaas Ruitenberg, gedeputeerde verkeer en vervoer: "Door de jaarlijkse aanpassingen aan de dienstregeling zorgen we ervoor dat deze weer goed aansluit bij de behoeften van de reizigers. Zo kunnen reizigers vlot, veilig en gemakkelijk naar hun bestemming reizen."

HaltetaxiRRReis 

Reizigers willen vlot, veilig en zo comfortabel mogelijk reizen én een betrouwbare aansluiting. Daarom worden er steeds meer buslijnen ‘gestrekt.’ Dat betekent dat de bus zoveel mogelijk op de provinciale weg blijft rijden en zo min mogelijk door een kleinere kern, dorp of wijk rijdt. Gemeenten én ook wij verlagen op diverse wegen, in kernen en wijken, de verkeerssnelheid. Deze ontwikkelingen samen hebben als gevolg dat inwoners soms de bus in hun kern zien verdwijnen. De oplossing hiervoor is de haltetaxi. Dat is een flexibele vorm van halte tot halte vervoer. We plaatsen dan een speciale HaltetaxiRRReis halte in het dorp, wijk of kern. Met de haltetaxi kun je naar de ‘grote’ bushalte of treinstation reizen. Of je stapt op de fiets.  

Raadpleeg de dienstregeling 

De wijzigingen betekenen dat vertrek- en aankomsttijden van bussen, buurtbussen én treinen kunnen veranderen. Ook worden extra ritten toegevoegd, terwijl andere komen te vervallen. Raadpleeg daarom de dienstregeling voor je op reis gaat, of plan je reis via je reisplanner. 

Gelderland grote vervoerprovincie 

In Gelderland regelen de vervoerders Arriva, EBS, Hermes en Keolis ruim 54 miljoen ritten per jaar. Bijna 80% daarvan zijn scholieren, studenten en forensen.