Baggerslib verbetert Duitse landbouwgrond
In Nederland en Duitsland werken overheden en organisaties samen om de waterkwaliteit van de Waddenzee te verbeteren. “Vanuit onder andere de Ems stroomt te veel slib de zee in. Dat vangen ze op, ook om de vaargeulen diep genoeg te houden. Beide landen kijken hoe ze die slib circulair kunnen gebruiken, want het gaat om enorme hoeveelheden. Zonde om daar niks mee te doen.”
In Nederland worden er vooral dijken mee aangelegd. In Duitsland testten ze het op akkers en grasland. “Op 20 maart 2025 bezochten we Nedersaksen. Daar presenteerden ze de resultaten. In Noord-Duitsland hebben boeren last van verzurende grond. Dit baggermateriaal maakt de bodem minder zuur. Op het proefveld groeit de tarwe veel beter en zijn de aren voller. Het werkt net zo goed als onze klei op proefveld De Marke.”
Van elkaar leren maakt project makkelijker
“In Gelderland is geen zee, maar we hebben wel baggerslib. In Brummen testten we dat al; het strooit makkelijk. De kennis uit Duitsland helpt ons om slib nog beter te gebruiken.
In Duitsland willen ze het nu op meer plekken toepassen. Omdat wij al op veel hectares klei aanbrachten, kunnen zij van ons leren. Denk aan hoe je zo’n grotere bodemverbetering doet binnen de wetten en regels en hoe je boeren stimuleert om mee te doen. Het is leerzaam om samen te werken en over en weer kennis te delen.”