Heeft u plannen voor het versterken of herstellen van de biodiversiteit in het landelijk gebied en/of stedelijk gebied? Dan kunt u subsidie aanvragen.
Laatst gewijzigd op: 12-december-2024
Status: Gesloten
Wanneer: Deze subsidie geldt tot 31-12-2025 (11 maanden)
Voor wie: Gemeenten, bos- en landgoedeigenaren kunnen subsidie aanvragen.
Het subsidieplafond is bereikt
Het subsidieplafond voor deze regeling is op de dag van opening al bereikt. Deze regeling is daarom gesloten. U kunt geen aanvraag voor subsidie meer indienen. Een notaris heeft met een loting de volgorde van de binnengekomen aanvragen bepaald. De uitkomst van de loting ziet u in dit overzicht.
Wij hebben de projectplannen van nummer 1 tot en met 15 beoordeeld. 14 projecten ontvangen subsidie. Nummer 15 van de lijst ontvangt het restantbedrag van het subsidieplafond. Vanaf nummer 16 wijzen wij af, omdat het subsdieplafond bereikt is.
Meer informatie over deze subsidie
Waarvoor
Gemeenten kunnen subsidie aanvragen voor:
het opstellen van een biodiversiteitsplan;
het aanleggen of herstellen van groenblauwe landschapselementen en overige fysieke maatregelen die de biodiversiteit verhogen;
aanleggen van groen en water of het omvormen van bestaand groen in stedelijk gebied;
activiteiten die inwonerparticipatie bij biodiversiteit en landschap bevorderen.
Bos- en landgoedeigenaren kunnen subsidie aanvragen voor:
het aanleggen of herstellen van groenblauwe landschapselementen en het uitvoeren van overige fysieke maatregelen die de biodiversiteit verhogen.
Voorwaarden
Voor elke subsidiemogelijkheid in deze regeling gelden aparte voorwaarden. Deze vindt u in de Regels Subsidieverlening Gelderland 2023 (paragraaf 2.2 Biodiversiteit en landschap). Ook leest u hier per subsidiemogelijkheid wie de subsidie kan aanvragen.
Houd er rekening mee dat u zelf verantwoordelijk bent voor het regelen van eventuele ontheffingen, vergunningen of toestemmingen.
Als het aannemelijk is dat er beschermde planten en/of dieren op uw locatie zijn, moet u volgens de zorgplicht uit de Omgevingswet de mogelijke effecten hierop in kaart brengen. U bent zelf verantwoordelijk voor dit onderzoek en de kosten die daarbij horen. Mogelijk heeft u ook een omgevingsvergunning voor een Flora- en fauna-activiteit nodig. Meer informatie vindt u hier op onze website.
Let op: vanaf 2 september 2024 is de inhoud van deze regeling gewijzigd. Heeft u eerder gebruik gemaakt van deze regeling en zoekt u oude informatie dan kunt u dit vinden via Archiefweb (gelderland.nl).
Maximale bijdrage en subsidieplafond
Deze subsidieregeling bestaat uit verschillende onderdelen met elk een eigen maximale bijdrage. In paragraaf 2.2. van de RSG 2023 leest u welke maximale bijdragen er gelden per onderdeel.
Voor deze subsidie is er in totaal € 2.000.000 beschikbaar. In het Subsidieportaal kunt u zien hoeveel subsidie er al verleend is en welk bedrag nog over is. Klik hiervoor op de thermometer onder het kopje ‘Subsidiemogelijkheden’ in de laatste kolom.
Vooroverleg
Het is mogelijk om een vooroverleg aan te vragen om uw subsidieaanvraag te bespreken. Via deze link kunt u een afspraak aanvragen. Het is handig als u al een concept projectplan bij de hand heeft tijdens dit vooroverleg. U kunt een (concept)projectplan uploaden in het formulier. Tijdens dit overleg, dat op het provinciehuis of digitaal kan plaatsvinden, kunt u ons uw plannen toelichten. Wij denken graag met u mee en informeren u over wat wel/niet voor subsidie in aanmerking komt.
Subsidie aanvragen
Met deze link komt u bij het aanvraagformulier voor deze subsidie. Om in te loggen heeft u eHerkenning nodig. Staat u ingeschreven bij de Kamer van Koophandel en wilt u iemand machtigen om een aanvraag in te dienen? Dat regelt u via ketenmachtiging.
U kunt uw aanvraag alvast voorbereiden. Vanaf 2 september 2024 kunt u de aanvraag indienen.
Wilt u later verder gaan met uw aanvraag? Ga dan naar het Subsidieportaal via deze link. Tijdens het invullen worden uw gegevens daar opgeslagen als concept. Uw concept vindt u in het Subsidieportaal onder ‘Mijn subsidies’. Het werkt niet om de directe link naar uw aanvraag te gebruiken, want dan komt u in een nieuw formulier.
In deze checklist verplichte bijlagen leest u welke informatie er bij uw aanvraag nodig is. Houd de bijlagen die nodig zijn digitaal bij de hand. Onder ‘Documenten en links, vindt u documenten die u helpen bij de voorbereiding.
Behandeling aanvraag
Subsidieaanvragen behandelen we op volgorde van binnenkomst. Eerst controleren we of een aanvraag compleet is, daarna beoordelen we de inhoud. De behandeling duurt maximaal 13 weken, wat de wettelijke beslistermijn is.
Is uw aanvraag niet compleet? Dan vragen we om de ontbrekende informatie aan te vullen. De beslistermijn wordt dan tijdelijk gepauzeerd en begint weer te lopen zodra de aanvraag compleet is. Andere subsidieaanvragen die wel compleet zijn, krijgen in deze pauze voorrang. In het Subsidieportaal kunt u onder ‘mijn subsidies’ zien hoever we zijn met het behandelen van uw subsidie.
Bijlage 1 Index landschap bij de Subsidieverordening Natuur- en Landschapsbeheer 2016 (Bijlage 1 vindt u onderaan het document dat wordt geopend als u op de link klikt)