Recreatie en toerisme

Recreatie en toerisme zijn belangrijk voor onze provincie. Ze zorgen voor veel banen. Recreatievoorzieningen zorgen dat inwoners van Gelderland zelf ook kunnen genieten van cultuur en ontspanning in eigen provincie.
Mensen aan rivierkant kijken naar man in kano

Inwonersonderzoek Recreatie en vrije tijd in Gelderland

Via het Gelderland Panel vroegen wij inwoners van Gelderland naar hun vrije tijdsbesteding. Dit zijn de belangrijkste resultaten van het onderzoek: Wandelen en fietsen blijken zeer populair te zijn onder de inwoners. Bij de keuze van een recreatielocatie spelen de nabijheid en schoonheid van de natuur een cruciale rol. Inwoners zijn ook positief over het cultuurhistorische aanbod en waarderen de bijdrage van recreatie en toerisme aan het behoud ervan. Recreatie en toerisme zorgen volgens inwoners bovendien voor levendigheid in de regio’s. Ondanks regionale verschillen is de meerderheid positief over de recreatieve mogelijkheden. Een goede infrastructuur voor wandelen en fietsen, aandacht voor culturele evenementen en recreatieve voorzieningen worden ook belangrijk gevonden. Andere belangrijke aspecten die worden genoemd, zijn bereikbaarheid (ook met het openbaar vervoer), voldoende parkeervoorzieningen en natuurbescherming.

Bekijk de factsheet en de uitgebreide rapportage op deze pagina.

Verantwoord recreatie en toerisme

Met input van bedrijven in de recreatieve en toeristische sector, regionale marketingorganisaties en regio’s is de koersnotitie Beleef het in Gelderland tot stand gekomen. Het spreiden van bezoekers over onze provincie in ruimte en in tijd vinden we belangrijk. Ook letten we bij deze spreiding op kwaliteit en de leefbaarheid binnen een gebied. 

 

Onze huidige aanpak is te vinden in de Uitvoeringsagenda Toerisme en Recreatie 2022 – 2023: ‘Beleef het in Gelderland’. Ondertussen werken we samen met partners aan een nieuwe aanpak (visie) voor recreatie en toerisme, op basis van het Coalitieakkoord: ‘Gelderland gewoon doen’

We werken aan:

Checklist mountainbikeroutes

In de ‘checklist mountainbikeroutes’ zetten we het wettelijk kader en de stappen die een initiatiefnemer moet zetten bij de aanleg van een mountainbikeroute (mtb-route) in natuurgebieden, op een rij. Waar moet een initiatiefnemer aan denken en wie heeft welke rol in dit proces? Deze aandachtspunten gelden ook voor de mountainbikeroutenetwerken die al aangelegd zijn.