stikstof in de natuur

Aanpak stikstof Gelderland

Bent u eigenaar of pachter van grond of bent u veehouder? En wilt u iets doen aan natuurherstel of het verminderen van stikstofuitstoot op uw bedrijf? Wij hebben verschillende regelingen die u kunnen helpen bij bijvoorbeeld het aanleggen van bos, innovaties op uw bedrijf, (gedeeltelijk) verplaatsen van uw bedrijf, extensiveren of (deels) stoppen.

Stikstof

Samen met andere overheden, maatschappelijke organisaties, ondernemers en inwoners werken we aan de aanpak stikstof. We zorgen ervoor dat de uitstoot minder wordt, de stikstofgevoelige natuur tegen een stootje kan en dat er weer meer economische en maatschappelijke ontwikkelingen mogelijk zijn. 

 

Gelderse stikstofbank

Wilt u activiteiten gaan verrichten waarbij stikstof vrijkomt en waardoor u geen natuurvergunning kunt krijgen? Dan kunt u mogelijk een beroep doen op de Gelderse Stikstofbank. Wij nemen op dit moment geen nieuwe aanvragen in behandeling voor ruimte uit de Gelderse Stikstofbank. We werken nu namelijk aan een evaluatie van de Stikstofbank. Daarnaast houden we de aanwezige ruimte beschikbaar voor zogenoemde PAS-melders. De wettelijke deadline voor het legaliseren van de PAS-melders is 28 februari 2025. Half februari 2025 weten we meer over hoe we verder gaan met de Stikstofbank.

Vergunningen

Gaat u iets ondernemen waarbij stikstof vrijkomt? Dan kunt u in bepaalde gevallen tóch een vergunning krijgen. U moet dan aantonen dat de stikstofneerslag (stikstofdepositie) in Natura 2000-gebieden niet toeneemt. Er zijn verschillende mogelijkheden om ervoor te zorgen dat de stikstofneerslag niet toeneemt.

Mogelijkheden voor vergunningen