Meepraten over het Gelderse landbouwbeleid

Bij het eerste webinar waren boeren en andere betrokkenen in gesprek over mogelijke aanpassingspunten van het Gelderse landbouwbeleid. Bent u boer en heeft u daar ook ideeën over? Grijp dan uw kans en meld u aan voor het tweede webinar op 16 mei 2024.
Gepubliceerd op: 30-april-2024

Onze kadernota Agrifood is vastgesteld in 2021 en legt vooral nadruk op natuurinclusieve melkveehouderij als ontwikkelrichting.

Sindsdien is er veel veranderd in de wereld. Voedselzekerheid is een belangrijk thema geworden en de stikstofcrisis is nog niet opgelost. Provinciale Staten vinden dat er in Gelderland ruimte moet zijn voor álle ontwikkelrichtingen in de landbouw. Wij gaan daarom de kadernota actualiseren.

Harald Zoet

gedeputeerde landbouw

Verschillende sectoren en onderwerpen 

Tijdens het webinar zaten boeren en tuinders uit verschillende sectoren aan tafel. In de eerste ronde deelden veehouders hun visie op de huidige problematiek. Een kalverhouder, pluimveehouder en een natuurinclusieve melkveehouder gingen onder leiding van presentator Suzan Klein Gebbink in gesprek over wat er nodig is om verder te kunnen boeren in Gelderland. In de tweede gespreksronde was er aandacht voor plantaardige teelten en over de samenwerking daarvan met de veehouderij. Een akkerbouwer, fruitteler en innovatief ondernemer deelden hun ideeën en oplossingen. 

Grondgebruik is een belangrijk onderwerp als het gaat om de toekomst van de landbouw in Gelderland. Hoe kunnen we landbouwgrond beschikbaar houden voor de landbouw? Kan de overheid hierin iets betekenen? Een gemeentemedewerker en een vertegenwoordiger van LTO praatten erover door.  

Webinar 16 mei 

Voorafgaand aan de webinars kregen we van diverse partijen suggesties voor beleidsaanpassingen. Tijdens het webinar van 16 mei 2024 gaan we daar nog een keer dieper op in: met de sprekers aan tafel en de deelnemers thuis via de chat. Doel van de webinars is te kijken hoe we met ons provinciale beleid de uitdagingen in de agrarische sector kunnen aangaan.  

Aanmelden webinar

Deelnemen aan het webinar van 16 mei?